Boli

#A1H1 #decese gripa #vaccinare antigripala #simptome gripa #gripa

33 de romani, ucisi de gripa! Medicii, in alerta!

Virusul gripal care va circula pana la sfarsitul lunii martie sau poate chiar pana in aprilie a ucis deja 33 de romani! Ministerul Sanatatii a anuntat ca exista o tendinta de extindere a gripei in perioada urmatoare in Bucuresti, Constanta, Olt, Dambovita si Arges, si cu alte cazuri sporadice in restul judetelor.

Potrivit Realitatea TV, 31 dintre romanii care au decedat dupa ce s-au imbolnavit de gripa aveau si alte probleme medicale. In plus, 30 dintre cei 33 de pacienti decedati nu fusesera vaccinati antigripal.

“Inca mai este un moment propice in care persoanele care nu s-au vaccinat se pot vaccina. Estimarile noastre sunt ca aceasta circulatie a virusului gripal va fi undeva pana la sfarsitul lunii martie poate chiar luna aprilie”, a explicat prof. dr. Streinu-Cercel in urma cu cateva zile intr-o conferinta sustinuta la Institutul National de Sanatate Publica.

Medicul a aratat ca modificarile de temperatura conduc la circulatia virusului gripal.

“Anul acesta, virusul este mai agresiv pentru ca (...) face pasaje repetate pe populatii umane si, pe masura ce trece de la o persoana la alta, isi creste virulenta. Asa s-a intamplat si cu virusul gripal AH1N1. Daca in 2009 nu a dat cine stie ce cazuri severe, in momentul de fata isi creste agresivitatea”, a mai aratat Streinu-Cercel.

Medicul a subliniat ca gripa debuteaza cu dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, cu “senzatie de globi oculari in fundul capului”, febra, dar si cu boala diareica.

Prof.dr. Cercel le-a recomandat pacientilor sa consulte mai intai medicul de familie la cele mai mici semne de gripa, nu sa apeleze la camerele de garda de la spitalele de boli infectioase.

“Nu veti face decat sa cresteti gradul de aglomeratie in zona respectiva si transmiterea virusului sa fie mult mai facila. Populatia trebuie sa stie ca nu circula numai virusul gripal, ci cu o multitudine de virusuri cu tropisme respiratorii, a caror treaba este sa dea afectiuni ale tractului respirator superior — rinofaringite”, a explicat prof dr Streinu-Cercel.

Igiena mainilor si aerisirea locuintelor sunt cele mai importante masuri de prevenire a gripei.

Sursa foto: weather.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare