Boli

# analize cancer #cancer colorectal #cancer de col #cancer de san #program national cancer

Analize gratuite pentru depistarea precoce a cancerului

Peste 41.000 de romani mor anual din cauza diferitelor forme de cancer, iar alte cateva mii de romani afla ca au tumori agresive, in stadiu terminal! Din aprilie insa, principalele tipuri de cancer care macina sanatatea romanilor - cel uterin, de san si colorectal- vor fi depistate mai usor, in cadrul programului national. 

Din aprilie, femeile vor fi chemate sa isi faca gratuit testul Papanicolau, iar daca au peste 40 de ani, si o mamografie. Totodata, atat doamnele cat si domnii vor face analize pentru detectarea cancerului colorectal, in baza unor programe nationale gratuite.

In paralel, continua programul national pentru depistarea cancerului de col uterin. Desi functioneaza de 4 ani , si se adreseaza gratuit tuturor femeilor, cu virste cuprinse intre 25 si 64 de ani, doar 600.000 de doamne din toata tara au facut testul Babes Papanicolau cu trimitere de la medicul de familie

Pentru ca Romania apare in topurile europene printre tarile cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin si pe primul loc atunci cand vine vorba despre mortalitatea acestei boli, programul gratuit de testare a fost prelungit pana in 2017. Autoritatile spera si mai mult in implicarea medicilor de familie astfel ca in jur de 5 milioane de femei sa faca aceste investigatii.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare