Boli

# apelare medic ortodont #medic ortodont

3 semne care iti arata ca trebuie sa apelezi la un medic ortodont

Sanatatea orala este esentiala pentru o viata sanatoasa si un zambet minunat. Din pacate, unele probleme dentare pot fi mai complexe decat o simpla carie. In acest articol, te vei familiariza cu unele semne care indica necesitatea vizitei la un medic ortodont. Vei invata cum durerea si disconfortul in zona maxilarului, dificultatile la mestecat sau vorbit, sau o dantura neuniforma sau proeminenta sunt indicii clare ca ar trebui sa consulti un specialist. 

1. Durere si disconfort in zona maxilarului

Durerea si disconfortul in zona maxilarului pot fi cauzate de o serie de factori, printre care se numara stresul, bruxismul (scrasnirea dintilor), artrita la nivelul articulatiei temporomandibulare, infectii, malocluzia sau probleme dentare precum cariile sau abcesele. Este important sa intelegi ca aceste cauze pot fi interconectate si pot contribui la aparitia durerii si disconfortului maxilar.

Stresul este un factor comun care poate provoca tensiune in muschii maxilarului. Atunci cand suntem tensionati, ne putem strange dintii involuntar, ceea ce duce la aparitia bruxismului. Acest obicei nociv poate cauza durere si disconfort in zona maxilarului. De asemenea, artrita la nivelul articulatiei temporomandibulare poate provoca inflamatie si durere in aceasta zona [1].

Infectiile dentare, precum cariile sau abcesele, pot provoca si ele durere maxilara. Acestea pot afecta nervii si tesuturile din jurul dintilor, cauzand disconfort si sensibilitate. Este important sa se acorde o atentie deosebita igienei orale pentru a preveni aparitia acestor probleme.

Malocluzia dentara reprezinta suprapunerea incorecta a celor doua arcade dentare. Aceasta poate determina dificultati de masticatie, suprasolicitarea articulatiei temporomandibulare si durere. In plus, ea ingreuneaza igiena dentara si determina o tocire inegala a dintilor [2].

Malocluzia dentara se poate trata cu ajutorul unui aparat ortodontic în București, sau în localitatea în care trăiești. Este obligatoriu ca programul terapeutic să fie pus la punct de un specialist ortodont, pentru a se obține cele mai bune rezultate.

2. Dificultati la mestecat sau la vorbit

Dificultatile la mestecat sau la vorbit pot aparea din diverse motive si pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii unei persoane. Identificarea cauzelor acestor probleme este esentiala pentru a putea oferi un tratament adecvat si personalizat.

In primul rand, problemele dentare pot fi una dintre principalele cauze ale dificultatilor la mestecat sau la vorbit. Cariile netratate sau pierderea dintilor pot afecta capacitatea de a mesteca eficient alimentele si de a articula cuvintele corect. De asemenea, afectiunile gingiilor, cum ar fi gingivita sau boala parodontala, pot provoca inflamatii si disconfort, care pot duce la dificultati in procesul de mestecare si vorbire [2]. 

In plus, problemele structurale ale oaselor maxilare sau ale articulatiilor temporo-mandibulare pot contribui, de asemenea, la dificultatile la mestecat sau la vorbit. De exemplu, ocluzia incorecta, in care dintii nu se imbina corect atunci cand se inchide gura, poate provoca disconfort si pot afecta functionarea normala a sistemului masticator. Aceste probleme pot necesita tratament ortodontic sau chiar interventii chirurgicale pentru a corecta alinierea dintilor si a oaselor maxilare [1].

Simptomele asociate cu dificultatile la mestecat sau la vorbit pot varia de la durere sau disconfort in zona maxilarului, pana la umflaturi sau inflamatii in gura, dificultati in inghitire sau salivare excesiva. Aceste simptome pot fi deranjante si pot afecta in mod semnificativ calitatea vietii de zi cu zi a unei persoane.

3. Dentitie neuniforma sau proeminenta

Dentitia neuniforma sau proeminenta este o problema comuna care poate afecta sanatatea orala si estetica unei persoane. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin pozitionarea inegala sau proeminenta a dintilor in cavitatea orala. Identificarea problemelor de acest gen este esentiala pentru a intelege impactul asupra sanatatii orale si pentru a gasi solutii adecvate de tratament, in cabinetul specialistului ortodont.

Malocluzia dentara poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv de mostenirea genetica, de obiceiurile de supt deget sau de suzeta in copilarie, de pierderea prematura a dintilor de lapte sau de incarcarea excesiva a dintilor in timpul dezvoltarii. Aceasta problema se manifesta prin dinti care sunt inghesuiti, inclinati sau care nu se aliniaza corespunzator. In unele cazuri, dintii pot fi proeminenti, ceea ce inseamna ca acestia ies in evidenta intr-o pozitie excesiva in fata sau in spatele celorlalti dinti [3].

Impactul dentitiei neuniforme sau proeminente asupra sanatatii orale poate fi semnificativ. Persoanele cu o astfel de problema pot experimenta dificultati in mentinerea unei igiene orale adecvate, deoarece dintii inghesuiti pot fi mai greu de curatat, ceea ce creste riscul de formare a placii bacteriene si de dezvoltare a cariilor dentare si a afectiunilor gingiilor. De asemenea, aceasta afectiune poate provoca disconfort sau durere la mestecat si vorbit si poate duce la probleme ale articulatiei temporomandibulare, care pot cauza dureri de cap sau dureri faciale [1].

Acest articol a abordat semnele cruciale care indica nevoia de a consulta un medic ortodont. Durerile sau disconfortul in zona maxilarului, dificultatile la mestecat sau vorbit si o dentitie neuniforma sau proeminenta sunt semnale de alarma care nu trebuie ignorate. Sanatatea orala este esentiala pentru bunastarea generala, iar la primele semne de probleme, trebuie sa actionezi.

Bibliografie:

  1. “Are You Too Old for Braces?” Harvard Health, 11 Aug. 2009, www.health.harvard.edu/healthbeat/are-you-too-old-for-braces, accesat la 10.07.2023;
  2. “Default - Stanford Children’s Health.” Www.stanfordchildrens.org, www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=how-to-tell-if-your-child-needs-braces-1-4061, accesat la 10.07.2023;
  3. “Do I Need Braces? How to Tell When Adults or Children Need Them.” Healthline, 20 Mar. 2020, www.healthline.com/health/do-i-need-braces#summary, accesat la 10.07.2023.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare