Boli

# tulpina eris #adrian marinescu # coronavirus romania #coronavirus #eris #medici #avertisment

COVID: Tulpina Eris se raspandeste rapid in Romania! Avertismentul medicilor

Noua tulpina a Coronavirusului, denumita Eris, se raspandeste rapid in Romania. Tulpina a fost deja identificata in cazul mai multor persoane si continua sa se raspandeasca.

Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” a anuntat ca noua varianta de Covid, desi nu este la fel de grava precum Omicron, se rapandeste rapid, aproximativ 30% din noile cazuri de Covid din tara fiind atribuite acestei noi variante.

Medicul a specificat ca virusul Sars-CoV-2 sufera constant mutatii si va ramane in circulatie pe perioade mari de timp. Aceste mutatii duc la aparitia de variante (tulpini) noi de Covid. Eris se raspandeste rapid si va deveni dominanta in randul infectiilor Covid, asa cum s-a intamplat si cu tulpinile anterioare.

„In momentul in care un virus ramane mult timp in circulatie, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el sufera in permanenta mutatii. Cele mai multe sunt mutatii minore, fara semnificatie, dar este clar ca apar si variante virale noi. Ceea ce se intampla in raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu inseamna altceva decat alta varianta sau chiar subvarianta legata de Omicron. Aceasta se transmite extrem de usor si va ajunge sa devina predominanta peste tot. La fel s-a intamplat si cu cele anterioare. Se estimeaza ca aproximativ 30% din cazurile noi de infectie cu SARS-CoV-2 sunt cu aceasta varianta, inclusiv in Romania. Sigur, trebuie sa facem secventieri in asa fel incat sa vedem un trend ca sa fie extrem de clar. Sa ne lamurim. (…) Trebuie sa mai tatonam putin. Trebuie sa avem secventieri incat sa spunem clar cu date”, a afirmat medicul Adrian Marinescu, potrivit realitatea.net.

„Nu se vorbeste despre agresivitate, nu se vorbeste despre o schimbare si nu se vorbeste despre un val cum a fost cel anterior, dar ce am putut sa constatam noi de la ‘Matei Bals’ este o crestere a numarului de cazuri. Este evident ca daca ai mai multe cazuri se vor selecta si cele care sunt cu ceva complicatii si care necesita internarea. Motiv pentru care avem ceva mai multe internari decat inainte. Nu putem sa confirmam ca ele sunt neaparat cu Eris, pentru ca acest lucru se va vedea intr-un viitor apropiat, cand vom face si secventierile. Probabil ca aceasta varianta schimba lucrurile si face o diferenta apropo de cazurile care sunt mai multe acum. Nu se poate trage o concluzie deocamdata (despre simptomatologie – n.r.)”, a explicat directorul, potrivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului