Bebelusi

#culcare #ritual #copil

Ritualul din fiecare seara. Cum pregatesti copilul pentru culcare?

Fiecare copil e diferit, iar asta se vede si in ritualul de somn. Unii dorm mai mult, altii mai putin, unii adorm mai repede, iar altii mai greu. Din acest motiv, nu exista sfaturi universale, care sa se aplice la toti copiii. In plus, sfaturile sunt confuze si de multe ori se bat cap in cap. Unii experti recomanda ca cei mici sa aiba o ora de culcare foarte devreme, in timp ce altii insista ca orele mai tarzii si somnul mai scurt ar fi de preferat.

 

Daca intrebi parintii din jurul tau, cu siguranta vei auzi de la fiecare alta metoda care functioneaza. Ei bine, solutia este una singura: indiferent de ora de culcare sau de perioada de somn, programul trebuie sa fie unul stabil, cu ore regulate de culcat si trezit. Nu conteaza momentul, ci doar ritualul sa fie respectat.

Se stie ca cei cei mici iubesc ritualurile si ca le place stabilitatea. In plus, o jucarie preferata care sa il insoteasca la somn si o pijama cu personajele favorite vor ajuta foarte mult in respectarea orelor de culcare. Poti gasi aici pijamale personalizate copii, iar cel mic va fi mai mult decat incantat sa se intalneasca in fiecare seara cu prietenii lui.

Daca bebe este mic si inca il alaptezi, se poate ca el sa adoarma de cateva ori in timpul mesei. Nu te opri si continua sa-l hranesti pana cand da semne ca s-a saturat sau ca a adormit profund. Este momentul ideal ca si tu sa te bucuri de putina odihna, iar maine seara nu uita sa respecti aceleasi ore de masa si de somn.

Iata care sunt principalele recomandari pentru un ritual de seara care sa functioneze:

1. Pastreaza camera racoroasa, linistita si intunecata

Cel putin cand sunt foarte mici, copiii au nevoie de liniste. Aici sunt incluse atat sunetele si galagia, dar si miscarea din camera. Daca bebe doarme, poate te gandesti ca ar fi indicat sa ii impachetezi hainele in acest timp, iar asta cu siguranta nu este o activitate zgomotoasa. Cu toate acestea, activitatea si miscarea din camera vor fi simtite de cel mic, iar somnul lui va fi tulburat.

2. Respecta ritmul propriu de somn

Nou nascutii dorm minim 16 ore pe zi, in intervale intrerupte de perioade de masa. Desi la inceput ritmul poate parea neregulat, odata ce copilul creste programul de masa se va regla, iar perioadele de somn vor fi din ce in ce mai lungi. In jurul varstei de 3-4 luni, o repriza de somn poate dura chiar si 5 ore, iar dupa varsta de 1 an, somnul de noapte va fi neintrerupt pentru aproximativ 10 ore.

3. Invata-l sa doarma singur

Excluzand din start ”antrenamente” in care copiii sunt lasati sa planga ore in sir doar pentru a-i invata sa doarma singuri, putina independenta nu strica nimanui.  Copilul simte daca este iubit si protejat, iar aceste sentimente se transmit si atunci cand esti in preajma lui, nu trebuie neaparat sa il tii in permanenta in brate. Chiar daca a adormit in timp ce era alaptat, poti sa-l pui foarte usor in pat, iar daca da semne ca se trezeste, ramai cateva minute pe un scaun langa el. La inceput, poti sa tii o mana pe el, astfel incat sa te simta in continuare aproape.

4. Incalzeste patul

O perna speciala de incalzire sau o sticla cu apa calda (nu fierbinte), ii vor oferi celui mic o senzatie similara cu cea pe care o are in bratele tale. Un patut rece poate avea un efect destul de neplacut asupra bebelusului, iar aceasta senzatie repetata, in va face sa devina nelinistit atunci cand vine ora de culcare

Exista multe motive pentru care bebe poate avea dificultati de adormire, dar cu ajutorul sfaturilor de mai sus il vei face sa se simta confortabil si in siguranta. Dupa o scurta perioada de acomodare, veti reusi amandoi sa va odihniti indeajuns, astfel incat sa nu apara sentimente de frustrare sau oboseala cronica. 

 FOTO: piqsels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din bebelusi

Servicii pentru acasa

Cauta
in

Sfatul expertului