Animale de companie

#rase #norvegiana de padure #norvegiana #pisici #rase de pisici

Norvegiana de padure

La prima vedere, o pisica din rasa Norvegiana poate parea fioroasa si salbatica, insa in ciuda aparentelor este o pisica docila. Datorita asemanarii cu si cu parul lung, se zvoneste ca ar fi stramosul celor doua rase.

 

 

Origine si scurt istoric

 

Aceasta rasa provine din Nordul Europei si s-a adaptat perfect climei calde. Norvegienii ii spuneau „skogkatter” sau „Norsk skogkatt”, ceea ce inseamna Norvegiana de Padure , de unde si denumirea rasei.

Legenda spune ca Norvegienele exista inca din era vikingilor, cand erau luate de acestia in lungile expeditii, pentru a vana soarecii de la bordul corabiilor.

In anul 1930 a fost recunoscuta oficial ca rasa, deoarece un numar mare al acestor pisici au fost crescute in Germania. Al II-lea Razboi Mondial a dus la daramarea industriei de comercializare a acestei rase, care a fost uitata pana in anul 1970. Ulterior, in 1977, Norvegienele de padure au fost recunoscute de catre asociatia felina FIFe.

 

Caracterisici fizice

 

Blana. Norvegiana se incadreaza in categoria pisicilor cu blana lunga. Firele de par sunt netede, stralucitoare si impermeabile. Lungimea parului este neuniforma, spre umeri fiind mai scurta si crescand treptat spre spate si flancuri.

Pisica prezinta un guler abundent, putin odulat in partea din fata.

Sunt acceptate toate culorile si combinatiile de culori, cu exceptia celor care prezinta o usoara hibridizare si au blana asemanatoare cu cea a birmanezelor (cu terminatie ciocolatie, lila).

Capul triunghiular, incadreaza fruntea lata si nasul drept.

Ochii sunt mari, au forma unei migdale si sunt asezati oblic. Sunt acceptate orice culori, insa sunt de preferat ochii verzi si galbeni iar la exemplarele albe cei aramii si bleu.

Urechile au marime medie spre mare, sunt rotunjite la varf si late la baza .

Corpul este masiv si robust,ii ofera aspectul unei feline puternice. Lungimea acestuia este moderata iar pieptul rotunjit, puternic si musculos.

Membrele sunt medii, drepte si musculoase. Cele din spate sunt mai lungi decat cele din fata. Labutele sunt mari si rotunde, iari intre fiecare gheruta prezinta smocuri lungi de par.

Coada are o lungime proportionala cu a corpului, este musculoasa si voluminoasa.

 

Speranta de viata

 

Norvegienele de padure traiesc aproximativ 10-15 ani.

 

Greutate

 

Greutatea normala la femele este de aproximativ 3,5-4 kg, iar la masculi de 7-7,5 kg.

 

Comportament

 

Norvegienele de padure, adora sa stea in jurul oamenilor sau al altor animale. Sunt pisici rabdatoare si nu se streseaza usor. Nu se sperie de persoanele straine, tocmai de aceea se prezinta foarte bine la expozitiile feline. Sunt foarte descurcarete si sunt mult mai curioase fata de alte rase de pisici.

Le place afectiunea si adora sa li se acorde atentie. Cu toate acestea, nu accepta sa fie mangaiate tot timpul ci numai atunci cand au chef.

 

Sanatate si ingrijire

 

Norvegienele de padure sunt pisici sanatoase si nu au dezvoltat boli specifice rasei. Masculii mai pot avea unele probleme de sanatate, acestia facand adesea pietre la rinichi .

Va trebui insa sa ii oferi o alimentatie stricta, cu mese regulate si cantitati moderate de hrana, deoarece prezinta o predispozitie spre obezitate.

Norvegiana de padure are nevoie doar de pieptanari periodice, deoarece in caz contrar parul i se va incalci. Este bine sa o perii zilnic, sau cel mult o data la doua zile, pentru a evita formarea ghemotoacelor si pentru a mentine aspectul placut al blanitei.

 

Compatibilitate cu alte animale si copii

 

Deoarece adora compania oamenilor, aceste pisici sunt tolerante cu copiii. Nu vor prezenta dificultati in a convietui armonios si alaturi de alte animale, mai ales daca sunt obisnuite de mici cu prezenta acestora.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea