Animale de companie

#pesti #acvariu #animale #caras auriu

Cum sa ai grija de carasul auriu


Carasul auriu, cunoscut si sub denumirea de „pestisorul auriu” este unul dintre cei mai populari pesti de acvariu . Acesta nu necesita ingrijiri speciale sau conditii stricte de mediu, ceea ce il face accesibil pentru incepatori in ale acvaristicii. Se intelege bine cu alte specii sau cu semnenii lui, insa poate trai si singur.

Speranta de viata este un alt criteriu pentru care oamenii opteaza pentru acest peste. Daca este ingrijit corespunzator acesta poate depasi varsta de 15 ani. Invata cum sa-l ingrijesti pentru a te bucura cat mai mult de prezenta lui.

1 Cumpara-i un acvariu incapator

Odata ce pleci in cautarea unui acvariu, nu lua in calcul doar masura pestisorilor sau numarul lor, ci si nevoile acestora.

Desi la achizitionare poate fi pui, la maturitate pestele poate ajunge pana la dimensiunea de aproximativ 30 cm. Totodata, nu omite faptul ca este foarte energic si ii place sa isi petreaca timpul inotand. Asadar, un singur exemplar va avea nevoie de un acvariu de aproximativ 60-100 l.

Pentru fiecare alt peste cumparat mai adauga 30l pentru a obtine capacitatea potrivita. In cazul in care nu esti sigur de dimensiunea corecta, consulta-te cu vanzatorul de la Pet Shop. Acesta te va ajuta sa alegi acvariul potrivit si iti poate spune ce decoratiuni sa folosesti sau cum sa-l ingrijesti.

Acvariul poate fi ornat cu plante si un recif de corali artificiali sau o formatie de roci in care sa se poata ascunde. Desigur, poti opta si pentru alte decoratiuni care au acelasi scop.

2 Cumpara accesoriile necesare

Lampa. Este necesar sa achizitionezi o lampa speciala pentru acvarii. Opteaza pentru una fluorescenta. Tine lampa aprinsa minim 10 ore pe zi.

Termometru . Acesta are rolul de a masura temperatura apei. Desi carasii nu sunt foarte pretentiosi, putand trai in ape cu temperaturi de la 5oC pana la 25oC, ideal ar fi ca temepratura sa fie in permanenta cuprinsa intre valorile de 18-21oC. Mentinerea caldurii apei se face folosind o lampa fluorescenta.

Pompa de oxigen. Cu toate ca pestii sunt foarte activi si isi oxigeneaza apa si in mod natural, este necesar sa aiba si o pompa pentru oxigen. Daca posezi un singur exemplar, pompa nu este neaparat necesara, insa daca ai un numar mare de pesti vei fi nevoit sa achizitionezi una.

Filtru pentru apa. Carasii aurii fac multa mizerie zi de zi. Un filtru ajuta la mentinerea curateniei pentru mai mult timp si chiar la prevenirea contaminarii acvariului cu diferite bacterii.

Substrat de nisip fin. Este recomandat sa folosesti un substrat de nisip fin, deoarece carasul are obiceiul sa caute hrana si prin nisip, nu numai sa o manance de la suprata. Folosind un nisip mare sau pietris, pestele se poate rani in timpul acestui proces.

3 Hraneste-l adecvat

Hraneste-l de cel putin doua ori pe zi. Este indicat sa-i dai cantitati fixe de hrana, astfel incat sa nu ramana resturi in acvariu. Acestea pot duce la murdarirea si contaminarea apei cu alge si bacterii. De asemenea, este bine sa stabilesti o cantitate de hrana pe care sa i-o dai periodic. Daca pestele va manca in exces, pot aparea probleme de sanatate.

Caraselul auriu este omnivor, adica mananca atat carne cat si vegetale. Ofera-i hrana speciala pentru carasi pe care o poti gasi in orice Pet Shop. Pe langa aceasta este bine sa-i oferi din cand in cand bucatele mici de mazare fiarta (fara coaja), spanac sau salata verde.

Pentru a-ti da seamana cand ii dai hrana in exces, supravegeaza-l in timp ce mananca. Daca dupa 10 minute mai raman urme de hrana in apa, iar pestele s-a oprit din mancat, micsoreaza-i cantitatea de hrana.

4 Mentine curatenia acvariului

Folosirea unui filtru ajuta la mentinerea apei curate, pentru o perioada indelungata. In acest caz este suficient sa schimbi saptamanal jumatate din cantitatea de apa.

Cand doresti sa cureti acvariul si sa inlocuiesti apa in totalitate, asigura-te ca ai la indemana un alt acvariu mai mic in care sa muti pestii. Plantele naturale vor fi inlocuite din cand in cand. Daca ai optat pentru unele artificiale, este suficient doar sa le cureti foarte bine.

Curatarea accesoriilor si a acvariului se face folosind apa fierbinte cu sare.

ATENTIE! Nu folosi detergenti obisnuiti. In cazul in care apa cu sare nu este suficienta pentru indepartarea inpuritatilor cumpara un detergent special pentru curatarea acvariilor. Il poti achizitiona din Pet Shop-uri.

Pentru inlocuirea apei, poti folosi apa de la robinet sau apa de put. Aceasta trebuie mai intai fiarta si lasata apoi peste noapte la racit si decantat. Astfel se elimina clorul si alte substante nocive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea