Animale de companie

#adoptie #animale #pisici

Ce implica adoptia unei pisici adulte


Unul dintre cele mai bune motive pentru a adopta o pisica adulta este salvarea acesteia dintr-un centru de adapost felin. Soarta celor mai multe feline de aici este pecetluita in cazul in care nu sunt adoptate. Totodata, o poti adopta si de la o cunostinta de-a ta care nu mai poate avea grija de ea, insa nu inainte de a trece in revista toate avantajele si dezavantajele acestui pas.


1  Avantaje

 

Te va lasa sa dormi. O pisica adulta nu are acelasi chef de joaca si aceeasi energie pe care o are un pisoi . In timpul noptii va fi mult mai linistita, preferand sa doarma. Un pui va avea chef de joaca chiar si atunci cand dormi, mai ales daca lipsesti de acasa in timpul zilei. Astfel, de fiecare data cand vei misca mana sau piciorul in somn, puiul va sari pe tine pentru a se juca. Totodata, este important de mentinut faptul ca un pisoi are reprize mai scurte de somn. Acesta se va trezi destul de des pentru a manca si a se juca. De asemenea, acestia prefera sa doarma mai mult ziua si sa se joace noaptea.

Stie sa foloseasca litiera. Un pui abia invata sa o foloseasca, in timp ce o pisica adulta stie deja sa faca asta, nemaifiind necesar sa o inveti tu. Acest lucru constituie un mare avantaj in cazul in care felina sta singura acasa o mare parte din zi. Adoptand un pui, vei fi nevoit ca in primele zile sa stai cu el acasa pentru a-l supraveghea.

Are deprinderi formate. O data cu trecerea timpului, pisica invata din experienta ca anumite lucruri sunt periculoase, ca nu este bine sa roada cablurile sau sa zgarie mobila. Este foarte posibil ca cea pe care o vei adopta sa stie deja aceste lucruri. In schimb, cu un pisoi va trebui sa fii rabdator si sa-l inveti ce are voie sa faca si ce nu.

Este mai previzibila si afectuoasa. O pisica adulta are deja comportamentul definit, deci vei sti la ce sa te astepti in cazul in care o iei de la un cunoscut. De asemenea, ea va fi mai afectuasa decat un pui. Desi comportamentul felinei se aseamana cu cel al stapanului,acest lucru nu este valabil pentru toate exemplarele. Astfel, chiar daca in primele zile puiul este linistit, se poate transforma intr-o pisica nazdravana si neastamparata.

 

2  Dezavantaje

 

Poate fi purtatoare de anumite boli. Desi multe persoane prefera sa adopte o pisica adulta doar pentru a nu se atasa de un pui care ar putea fi bolnav, posibilitatea ca aceasta sa fie purtatoare de anumite boli sau paraziti este mult mai mare. De asemenea, daca nu a fost vaccinata la timp, riscul de a se imbolnavi este mult mai mare decat in cazul puilor. Asadar, ar fi bine ca pisica pe care o adopti sa aiba carnet de sanatate. Un pui este mai usor de intretinut din punct de vedere medical, spre deosebire de o pisica adulta. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa mentii sanatatea acestuia sub control si sa faci regulat vizite la medicul vetrerinar pentru vaccinuri si evantual analize, daca este cazul.

Prezinta un dezavantaj o pisica necastrata. Odata ce intra in calduri, o femela te poate deranja cu miorlaitul strident iar masculul va „stropi” peretii si mobilierul cu urina pentru a-si marca teritoriul. Este important de stiut ca mirosul de urina al unui motan aflat in calduri este mult mai puternic decat in mod normal si nu il vei putea scoate cu usurinta.

Se va obisnui mai greu cu noile reguli. Daca pana acum pisica era obisnuita sa se catere pe mobila iar tu nu vrei sa o lasi, ii va fi mai greu sa se adapteze noilor cerinte. In schimb, un pui se va adapta mai usor regulilor casei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare