Animale de companie

#pisici #animale #regim #obezitate #dieta

Cum ajuti pisica sa slabeasca

Obezitatea la pisici este o problema de sanatate foarte serioasa care trebuie tratata ca atare. Pisicile supraponderale sunt mult mai predispuse sa sufere afectiuni grave la nivelul ficatului sau al inimii.Pentru ca pisica ta sa aiba o viata lunga si fericita, atunci este bine sa o supui unei diete de fiecare data cand observi ca a depasit greutatea normala pentru varsta si specia ei.

Primul pe care trebuie sa il faci cand observi ca pe care i-o dai. De asemenea, nu uita sa ii ceri sfatul in cazul in care vrei ca pisica sa urmeze o dieta.
1. Da-i cantitati exacte de hrana
Fii atent la cantitatea de hrana pe care i-o administrezi zilnic (in perioada in care nu este la dieta) si noteaza-o pe un carnetel.

Pe toate ambalajele de hrana pentru pisici, vei observa cantitatile recomandate de hrana pe care trebuie sa i le administrezi zilnic. Compara cele doua cantitati (cea de pe ambalaje si cea pe care o mananca in mod obisnuit) si vezi care sunt diferentele. Daca pisica cere prea mult, redu treptat cantitatea, pana ajungi la cea normala sau cea recomandata de medic.
2. Hraneste pisica la ore fixe
Pentru a tine mai bine evidenta cantitatii de hrana pe care pisica o mananca zilnic, stabileste un numar fix de mese si orele la care va manca.

Pisica nu trebuie sa manance la o singura masa mai mult decat jumatate din hrana zilnica recomandata. In functie de timpul tau liber, ii poti da doua mese pe zi (dimineata si seara) sau chiar trei (dimineata, la pranz si seara).

Chiar daca pisica va miorlai si va cere cu insistenta mancare in restul zilei, nu ceda. Dupa o perioada, va invata ca primeste hrana la anumite ore si totodata, va inceta sa mai ceara alta, vazand ca nu reuseste sa te induplece.
3. Alege o mancare sanatoasa
Este foarte important sa stii cu ce-ti hranesti pisica, indiferent daca aceasta se afla la dieta sau nu. Pe rafturile magazinelor exista o larga varietate de hrana. Chiar daca medicul iti recomanda o anumita marca, uita-te cu atentie pe eticheta produsului, la continut. O hrana sanatoasa trebuie sa contina cat mai putini conservanti, sa nu aiba aditivi pentru gust sau miros si coloranti.

De asemenea, poti opta pentru hrana speciala pentru pisicile supraponderale.

Tipul hranii, umeda sau uscata, este un alt factor peste care nu trebuie sa treci cu vederea. Din cauza cantitatii de apa pe care o contine, hrana umeda este mai eficienta in regimul pisicii, spre deosebire de cea uscata. Din aceasta cauza nu este indicat sa ii dai un singur tip de hrana ci sa optezi pentru o alimentatie mixta.
4. Da-i mai putine recompense
Pet Shop-urile sunt pline cu gustari si delicatese, insa nu sunt recomandate unei pisici obeze deoarece contin multe grasimi si calorii. Aceasta nu trebuie sa manance gustari intre mesele zilnice iar recompensele i le poti da numai in cazul in care vrei sa o dresezi; desigur, acestea vor fi date in catitati foarte mici.
5. Joaca-te cu ea
Cumpara sau confectioneaza jucarii care ii plac si care o sa depuna efort in timp ce se joaca (undite, mingi de plastic, mingi de hartie etc.) Va trebui sa incerci diferite tipuri de jucarii pentru a afla care sunt cele care ii plac.

Joaca-te cu pisica de cel putin o data sau de doua ori pe zi timp de 10-20 minute. Prin joaca, pisica va depune efort, ceea ce o va ajuta sa slabeasca si sa acumuleze energie. Chiar daca momentan pisica este foarte lenesa, cu timpul aceasta va deveni din ce in ce mai activa, mai fericita si mai prietenoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare