Animale de companie

#rozatoare #animale #ingrijire #iepuri

Cum sa tai unghiile unui iepure

Taierea periodica a unghiilor la iepuri este esentiala, deoarece acestea cresc foarte repede. Iepurii tinuti in captivitate nu si le pot toci singuri, iar acestea vor creste excesiv si vor deveni incomode.

 

1 Pregateste ustensilele

 

Pentru taierea ungiilor vei avea nevoie de urmatoarele ustensile :

  • Unghiera sau cleste special pentru taierea unghiilor la animale ( disponibile in Pet Shop-uri);
  • Prosop;
  • Compresa sterila (este necesara in cazul in care tai prea mult din unghie);

 

Atentie! Asigura-te ca unghiera (sau clestele) este sterila in momentul folosirii!


Alege locul in care vei taia unghiile iepurelui, preferabil in apropierea unei surse de lumina. Este recomandat ca aceasta sa fie naturala si nu artificiala. Cel mai indicat este sa folosesti o masa mai inalta. Astfel iti va fi mult mai usor sa i le tai, deoarece vei avea o mai buna vizibilitate si o pozitie mai confortabila.

 

2 Cheama ajutoare

 

Intinde prosopul pe masa si aseaza iepurele peste el. Acesta va impiedica animalul sa patineze pe suprafata lucioasa a mesei.

In timpul taierii unghiilor iepurele nu trebuie sa se miste, ci sa stea calm si linistit. In cazul in care este agitat si se misca in permanenta, il poti rani. Pentru a evita accidentele neplacute este indicat sa apelezi la ajutorul unei alte persoane care sa-limobilizeze.

Daca nu are cine sa te ajute, infasoara iepurele intr-un prosop mai mare, lasandu-i doar o singura labuta afara. Repeta procedeul pentru fiecare labuta in parte.

 

3 Asigura-te ca este momentul potrivit

 

Unghiile unui iepure care sta in casa sau in cusca vor creste mult mai repede spre deosebire de cele ale unui iepurele care isi petrece timpul alergand prin curte si le toceste natural. Asadar, controleaza perioadic ritmul de crestere al acestora. In general, unghiile unui iepure de casa se taie la o luna, iar cele ale unui iepure care sta in curte la aproximativ 2 luni.

Analizeaza cu atentie unghia inainte de a o taia. Daca iepurele are unghiile deschise la culoare, vei putea observa o portiune mai rozalie spre baza, care este vascularizata. Asadar atunci cand tai unghiile ai grija sa nu atingi acea parte deoarece ii vei provoca dureri si sangerari . In schimb daca are unghiile inchise la culoare va fi foarte dificil sa detectezi portiunea vascularizata a unghiei. In aceasta situatie este indicat sa tai maxim 1/8 din lungimea ei, pentru a evita sangerarile.

 

4 Taie-le cat mai corect

 

Plaseaza clestele pe unghiia iepurelui, la un unghi de 30 de grade. Cu o miscare brusca, taie unghia iepurelui, pentru a evita craparea acesteia. In cazul in care folosesti o miscare lenta, unghia se va crapa superficial si in timp se va exfolia.

Repeta acest procedeu pentru fiecare gheruta in parte. Daca iepurele devine agitat, lasa-l sa se calmeze inainte de a i le taia si pe cele de la alta labuta.

 

5 Fii pregatit in caz de accidente

 

In cazul in care tai din greseala o parte mai mare din unghie si incepe sa sangereze, panseaz-o imediat cu o compresa sterila. Tine compresa in locul respectiv cateva momente. Sterge apoi urmele de sange ramase pe gheruta si aplica putina faina pe taietura. Aceasta va ajuta sangele sa se inchege si sa se opreasca.

 

6 Asigura-te ca le-ai taiat pe toate

 

Cand ai terminat de taiat toate unghiile, verifica-le inca o data, pentru a te asigura ca nu a ramas vreuna netaiata sau ca nu exista vreo unghie care ii sangereaza.

 

Tips:

  • Daca nu ai mai taiat pana acum unghiile unui iepure, ar fi bine ca prima data sa mergi cu el la medicul veterinar pentru aceasta operatiune. Medicul iti va arata cum i le poti taia si cat de mult, in special daca partea vascularizata a acestora nu este vizibila.

 

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului