Animale de companie

#animale #gestatie #caini

Cum sa ai grija de o catea gestanta

 


Gestatia la caini dureaza in medie 62 de zile, insa se poate intampla ca termenul sa varieze cu plus sau minus 5 zile, in functie de numarul puilor si de numarul fatarilor anterioare. Ingrijirea corespunzatoare a catelei in aceasta perioada este foarte importanta pentru ca sarcina sa evolueze normal si sa nu apara complicatii.

1 Mergi cu cateaua la medicul veterinar
Fa o programare la medicul veterinar de indata ce suspectezi ca animalul este gestant. Medicul veterinar ii va face un control amanuntit, pentru a vedea daca are vreo problema de sanatate si daca intr-adevar este gestanta.

In cazul in care banuielile tale se adeveresc, medicul ii va face un control pentru a se asigura ca sarcina progreseaza normal. El iti va spune in ce stadiu se afla, daca sunt necesare analize sau ecografii si daca va avea nevoie de asistenta specializata la nastere.
2 Hraneste cateaua in mod sanatos
In prima luna de gestatie nu este necesar sa schimbi dieta catelei. Hraneste-o la fel cum o hraneai si pana acum. Schimbarea dietei in prima luna se va face numai la recomandarea medicului veterinar.

Din saptamana a 5-a poti incepe sa incorporezi in mancarea catelei hrana pentru junior astfel incat in ultima saptamana de sarcina sa manance numai din aceasta categorie. Aceasta este importanta pe perioada alaptarii deoarece contine mai multi nutrienti si vitamine necesare puilor.

O catea va manca mai mult in perioada gestatiei. Desi va manca o cantitate mai mica de hrana la o singura masa, va trebui sa o hranesti mai des.
3 Pregateste-i un loc in care sa nasca si sa-si creasca puii
Este bine sa faci acest lucru inca din primele saptamani de gestatie. Ai grija ca acesta sa fie suficient de incapator atat pentru mama cat si pentru pui, deoarece acestia vor ramane alaturi de mama pana la varsta de aproximativ doua luni. Pentru aceasta poti cumpara un patut special de la Pet Shop-uri sau ii poti crea chiar tu unul acasa.

Ai nevoie de:

  • o cutie mare si rezistenta din carton sau lemn;
  • o folie de plastic;
  • o patura;
  • unul sau doua cearsafuri;
  • prosoape de bucatarie de unica folosinta .

A. Alege locul in care cateaua va sta alaturi de puii sai. Opteaza un loc linistit si luminos al casei, insa ai grija ca soarele sa nu ajunga la cutie.
B. Plaseaza cutia in locul ales si, in cazul in care este prea inalta, taie una dintre partile acesteia, astfel incat sa creezi o usa pe care animalul sa poata intra in cutie.
C. Aseaza pe fundul cutiei bucata sau folia de plastic. Aceasta are rolul de a nu lasa urina puilor sa treaca prin cutia de carton si sa se infiltreze in parchet. Peste bucata de plastic, aseaza patura, iar deasupra cearsaful.
D. Odata ce s-au nascut puii, poti aseza peste cearsaf prosoape de bucatarie de unica folosinta. Acestea vor absorbi mult mai bine lichidele si iti va fi mai usor sa indepartezi murdaria din cusca. Totodata cearsaful se va murdari mai putin si nu va fi nevoie sa-l speli zilnic.
E. Obisnuieste cateaua cu locul in care va sta. Lasa-o sa-l cerceteze in primele zile, apoi incearca s-o obisnuiesti cu noul culcus, punandu-i mancarea si apa langa acesta. Petrece timpul alaturi de ea in zona respectiva si mangai-o cand intra in cusca.
4 Scoate cateaua la plimbarile zilnice
Scoate cateaua afara, respectand rutina cu care aceasta era obisnuit pana in ultimele 3 saptamani ale gestatiei. Plimbarile zilnice sunt importante pentru mentinerea sanatatii si a conditiei fizice. Ai grija ca animalul sa nu depuna foarte mult efort fizic, deoarece ii poate afecta progresul sarcinii.

In ultimele 3 saptamani de sarcina, plimbarile trebuie limitate doar pentru ca animalul sa-si faca nevoile. Evita contactul cu alti caini sau alte animale.

In cazul in care esti posesorul mai multor caini, asigura-te ca sunt sanatosi, in special daca ii lasi in apropierea catelei gestente. In aceasta perioada cateaua este mult mai predispusa infectiilor decat in perioada precedenta.
5 Piaptana cateaua zilnic
Pe perioada gestatiei, cateaua trebuie sa beneficieze de aceleasi ingriji ca in perioada anterioara. Sunt recomandate perierile zilnice indiferent de marimea firului de par, atat pe perioada sarcinii cat si pe perioada alaptarii.
6 Asigura-te ca este sanatoasa
Monitorizeaza starea de sanatate a catelei pe toata perioada sarcinii. In primele saptamani este posibil sa apara greturile, iar cateaua sa nu doreasca sa manance. Daca observi ca acesta nu se hidrateaza deloc in decursul a 24 de ore, mergi cu ea la medicul veterinar. De asemenea, urmareste eventuale semne de apatie si febra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea