Canarii sunt pasari vioaie care au nevoie de o spatioasa in care sa-si poata exersa aripile. Un canar te va incanta zilnic cu trilurile lui. Asadar, alege o cusca spatioasa si accesorizeaz-o astfel incat pasarea sa nu se plictiseasca, dar in acelasi timp sa aiba suficient spatiu pentru a se desfasura.
1 Alegerea modelului potrivit
Cumpara o colovie cat mai mare pentru a-i permite pasarii sa zboare. Canarul trebuie sa-si mentina conditia fizica, iar zborul il va ajuta sa faca acest lucru. Asadar, inainte de a pleca in cautarea unei gandeste-te unde vrei sa o pozitionezi si masoara spatiul respectiv. Opteaza pentru o colivie de cel .ro/ acasa .ro/ acasa .ro/ acasa .ro/putin" title="putin">putin " title="putin">putin " title="putin">putin " title="putin">putin 50x60x90cm, pentru ca pasarea sa aiba destul spatiu.
Inainte de cumparare examineaza colivia si fii atent la urmatoarele detalii:
- Aceasta va fi confectionata din otel inoxidabil nevopsit, deoarece nu rugineste si nu pastreaza microbii;
- Colturile trebuie sa fie usor rotunjite si sa nu aiba margini ascutite, in care pasarea se poate rani;
- Ai grija ca distanta dintre gratii sa nu fie foarte mare, deoarece pasarea poate sa-si prinda capul intre ele. De asemena, este indicat ca aceasta sa aiba si bare orizontale, astfel incat canarul sa se poata prinde de ele;
- Colivia ar fi bine sa aiba partea de jos detasabila sau sa dispuna de o tavita de tip sertar, pentru a-ti facilita curatenia.
2 Pozitionarea coliviei
Pozitioneaza colivia intr-un loc luminos, ferit de razele directe ale soarelui. Alege un loc linistit al casei, dar in acelasi timp unul in care pasarea sa nu se simta singura.
Nu tine colivia langa fereastra, in curent sau intr-o camera cu aer conditionat. Canarii sunt foarte sensibili si pot raci usor.
3 Accesorizarea spatiului
In cazul in care colivia nu este prevazuta cu stinghii pe care pasarea sa poata sta vei fi nevoit sa le achizitionezi separat. Cel mai bine este sa optezi pentru stinghii de lemn, cu diametru de 1- 1,5 cm, pentru a putea fi cuprinse cu ghearele.
Canarul va mai avea nevoie de doua recipiente pentru hrana (unul in care sa-i pui seminte iar altul pentru fructe si legume) si de un adapator (vas pentru apa).
Accesorizeaza-i habitatul cu jucarii, insa aseaza-le astfel incat sa nu blochezi spatiul de zbor. Canarul se va bucura daca ii vei cumpara un leagan, clopotei sau jucarii colorate, pe care sa le agati in colivie.
4 Intretinerea custii si a accesoriilor
Pentru a usura curatarea coliviei, pune in tavita acesteia o coala de hartie. Hartia se va schimba zilnic, iar tavita se va spala o data la 3-4 zile sau chiar mai des daca este necesar. Spala stinghiile si jucariile saptamanal, deoarece in timp pe acestea se acumuleaza microbi daunatori pentru canar.
Recipientele pentru apa si mancare se vor spala zilnic cu putin detergent si se vor clati foarte bine. Inainte de a pune mancarea in recipiente sterge-le foarte bine cu ajutorul unui prosop de bucatarie de unica folosinta, pentru a absorbi toata apa ramasa pe pereti. In cazul in care apa intra in contact cu semintele, pe acestea se vor dezvolta microbi sau se pot altera.
Este indicat sa speli colivia in intregime cel putin o data pe luna, pentru a o curata si dezinfecta. Foloseste o solitie diluata de clor ( 10 ml clor la 1 l apa), apoi clateste-o foarte bine, pentru a nu ramane urme de clor pe aceasta.
Desigur, solutia poate fi adaptata in functie de materialul din care este confectionata cusca. Sterge gratiile cu un prosop curat, care nu lasa ,pentru a indeparta toata apa, iniainte de a pune pasarea inapoi in colivie.
Citeste si: