Animale de companie

#pisici #ingrijire #animale

Cum sa ingrijesti corespunzator pisica


Pisicile sunt unele dintre cele mai insistente animale atunci cand vine vorba de ingrijirea propriului corp. Cu toate acestea, ele nu pot elimina toate impuritatile din blana sau urechi, asadar vor avea nevoie de ajutorul tau. Ingrijirea pisicii trebuie facuta cu regularitate, pentru a elimina riscul aparitiei anumitor virusi sau al altor neplaceri.
1. Curata-i ochii zilnic
Ca si in cazul oamenilor, si pisicile acumuleaza secretii in colturile ochilor. Acestea sunt produse de lacrimile care mentin curatenia si umiditatea ochiului.

Deoarece pisica nu si le poate indeparta singura, va avea nevoie de ajutorul tau.
Indeparteaza-le cu ajutorul unui disc demachiant . In cazul in care pe blana pisicii raman urme de murdarie, foloseste un alt disc, imbibat in putina apa calda si sterge zona respectiva.
2. Perie blana pisicii
Indiferent de marimea firului de par, perierea este necesara pentru a preveni ingerarea sau incalcirea acestuia. In functie de rasa pisicii, perierea se face zilnic (la pisicile cu par lung) sau la doua-trei zile( la cele cu par semi-lung sau scurt). In perioada naparlirii este necesar sa o perii mai des, indiferent de lungimea blanii.
3. Spala pisica pe dinti
Ingrijirea dentitiei este importanta pentru prevenirea aparitiei tartrului si a bolilor gingivale. Aceasta se face folosind periuta si pasta de dinti, speciale pentru pisici.

Obisnuieste animalul cu spalarea dintilor inca din primele luni de viata. Procesul nu trebuie sa dureze mai mult de 3, maxim 4 minute si se va face de 1-2 ori pe saptamana. Perierea dintilor se face cu miscari delicate, astfel incat sa previi producerea ranilor la nivelul gingiilor.

Inainte de prima spalare a dintilor este indicat sa-i faci un control medical pisicii, deoarece in cazul in care aceasta are vreo sensibilitate la nivelul gingiilor, periatul poate fi dureros.
4. Curata-i urechile
Curatarea si inspectarea urechilor trebuie sa se faca cu mare atentie, deoarece exista riscul ca pisica sa contacteze virusi sau bacterii care ii pot provoca infectii. Procesul de curatare a urechilor este simplu si ai nevoie doar de tampon de vata din bumbac, solutie de curatat urechile (recomandata de medicul veterinar) si o pipeta. Nu este indicat sa folosesti betisoare pentru urechi, deoarece exista riscul sa-i perforezi timpanul.

Atentie! Daca depistezi ceara de alte culori inafara de alb-galbui sau secretii urat mirositoare in zona urechii, mergi cu pisica la medicul veterinar.
5. Taie-i gherutele
Ghearele pisicii cresc destul de repede, iar o pisica tinuta in casa nu si le poate toci singura. De aceea va avea nevoie de ajutorul tau. In cazul in care unghiile cresc foarte mult, o pot incomoda sau chiar rani. Unghiile se vor taia cu ajutorul unei unghiere sau al unui cleste special. Ai grija sa nu tai si partea rozalie a unghiei, deoarece este vascularizata.
6. Spala pisica
Chiar daca o tii numai in casa este important ca de doua sau trei ori pe an sa-i faci baie. In acest fel vei indeparta grasimile din blana si impuritatile la care nu poate ajunge.

Obisnuieste-o cu baile din primele saptamani in care o adopti. Foloseste un sampon de uz veterinar, special pentru pisici, pe care-l poti gasi in Pet Shop sau in farmaciile veterinare.

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea