Animale de companie

#maimuta #cimpanzeu #inteligenta animale

Cimpanzeii pot fi altruisti, la fel ca oamenii

Cimpanzeii pot fi la fel de altruisti ca oamenii. In habitatul lor natural, cimpanzeii se ajuta unii pe ceilalti si dau dovada de empatie , fiind capabili de actiuni altruiste spontane, potrivit unei noi cercetari.


Cercetari anterioare au concluzionat ca cimpanzeii sunt egoisti din nastere si fac acte de generozitate doar cand sunt presati sau pacaliti. Oamenii de stiinta afirma insa ca acele studii erau gresite, noua cercetare dovedind ca cele mai apropiate rude ale noastre pot fi capabili de gesture altruiste.

Sapte femele adult de cimpanzeu au avut de ales intre doua actiuni asemanatoare. Una din actiuni o recompensa atat pe cea care conducea actiunea, cat si pe partenera sa. Cealalta doar pe lidera . Liderii trebuiau sa aleaga intre jetoane colorate diferit, dintr-o cutie.

Un jeton putea fi schimbat cu cercetatorul pentru recompense de mancat, bucati de banane, pentru ambii membri ai echipei. Cealalta optiune, egoista , era sa aleaga o culoare care ii dadea un premiu doar liderului. Toate cele sapte maimute au preferat alegerea generoasa.

Se pare ca in habitatul lor natural, cimpanzeii se ajuta unii pe ceilalti si dau dovada de empatie, ca de exemplu, ii linistesc pe prietenii lor stresati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului