Animale de companie

#alimente pisica #dieta pisica #pisica #animale de companie

10 alimente pentru oameni pe care le pot manca si pisicile

Pisicile sunt animale de companie care au drept activitati zilnice dormitul si jucatul; cel din urma ducand la un apetit intens. Ele necesita o dieta nutritionala variata pentru a putea fi sanatoase si pline de energie. Desi tind sa aiba un regim echilibrat si constant in viata lor, acestea poftesc adesea la hrana pe care o mananca stapanii. De cele mai multe ori, oamenilor le este greu sa-si refuze prietenii blanosi astfel incat le ofera uneori gustari.

 

Diete pentru oameni si pisici

Bineinteles, desi mofturoase la unele tipuri de mancare concepute pentru ele, pisicile rar refuza sa guste din mancarea pentru oameni. Pe langa hrana uscata si cea umeda, pot manca si alte alimente permise pisicilor, atat timp cat acestea contin nutrientii necesari pentru o viata armonioasa; precum proteinele, vitamine, carbohidrati, minerale si o sursa nelipsita de apa proaspata.

Astfel, iubitorilor si stapanilor de feline le sunt recomandate urmatoarele 10 alimente pentru oameni pe care le pot manca si companionii lor:

1. Carnea

Cu totii stim ca pisicile sunt carnivore. Ele vor veni fugind catre bucatarie la primul miros de carne, indiferent de aceasta. Totusi, cele mai sanatoase tipuri de carne sunt:

Carne gatita de pui, curcan si vita reprezinta o gustare plina de proteine si sanatoasa pentru pisici;

Ficatul gatit, oferit rar si in cantitati moderate, poate fi o gustare placuta;

Pestele (somonul, in special), o delicatesa atat pentru oameni cat si pentru pisici. Are un continut ridicat de acizi grasi, precum Omega 3, astfel incat acesta trebuie consumat cu moderatie. Gustarea este valabila si pentru conservele de peste.

2. Supa

Supele sunt mancaruri cu un continut scazut de calorii si benefice pentru pisici. In special, acestea le prefera pe cele cu pui sau cu vita. In cazul in care felina nu bea destula apa, lichidul din supa poate ajuta la hidratarea acesteia.

3. Mazarea

Pe atat de gustoasa, pe atat de sanatoasa! Mazarea este o leguma bogata in fibre si vitamine. Pe langa faptul ca felinelor le place mazarea la gust, acestora le place sa si vaneze boabele, facand din aceasta activitate si una de joaca.

4. Spanac

O alta leguma verde care este sanatoasa pentru pisici. Aceasta poate fi oferita in special daca animalutul are probleme la rinichi sau probleme urinare.

5. Oul

In special galbenusul de ou este favoritul pisicii. Reprezinta o sursa bogata de proteine. Acesta trebuie neaparat sa fie fiert pentru a preveni imbolnavirea felinei.

6. Banane

Bananele au un continut ridicat de minerale si vitamine. In cantitati mici, de preferat fara coaja si taiate, sunt delicioase pentru pisici.

7. Afinele

Afinele sunt la fel de bune atat pentru oameni cat si pentru animale, inclusiv pentru pisici. Fiind bogate in fibre si scazute in calorii sunt un desert potrivit. Asemeni boabelor de mazare, felinele se vor juca cu fructele de afine inainte de a le manca. Acestea pot fi servite si congelate.

8. Iaurtul

Iaurtul normal, simplu si cu putine calorii. Desi majoritatea pisicilor prefera o gustare de lactate, este recomandat sa nu li se ofere frecvent deoarece, in timp, pisicile pot manifesta intoleranta la lactoza.

9. Branza

Majoritatea felinelor nu ar refuza o gustare de branza. Aceasta este o sursa de proteine, insa trebuie consumata cu moderatie. Asemeni iaurtului, pisicile pot fi predispuse la intoleranta la lactoza.

10. Mamaliga

Da, chiar mamaliga. Intr-adevar, sunt multe pisici care nu prefera acest tip de mancare, insa este in regula daca vor gusta. Mamaliga, alaturi de alte cereale precum ovazul sau orezul, sunt de preferat servite pisicilor atunci cand au o textura mai moale, mai fina.

Desi aceste alimente existente in dieta comuna a oamenilor sunt permise pisicilor, trebuie consumate cu moderatie. Animalele pot gusta din cand in cand produsele, insa pentru un stil de viata sanatos trebuie sa urmeze regimul alimentar recomandat pentru ele.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/cat-table-steal-thief-eat-black-4796019/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului