Amenajarea casei

#tipuri pardoseala #pardoseala

Spune-mi ce tip de pardoseala iti place ca sa-ti spun cine esti

Stiai ca tipul de pardoseala preferat spune multe despre personalitatea ta? E la mintea cocosului ca, daca iti place lemnul, esti o persoana calda, prietenoasa si sociabila. Preferi gresia? Esti practica si eficienta. Daca ti-ai permite sa pui marmura peste tot inseamna ca esti ambitioasa, selectiva si pretentioasa.

Acum, fara sa stii aceste detalii (deloc stiintifice, apropo), hai sa vedem ce tip de pardoseala ai alege daca ar fi sa-ti renovezi casa fara sa te streseze limitarile de buget. Ce bine suna, nu-i asa?

Primele intrebari la care ar trebui sa ai un raspuns practic cand te confrunti cu aceasta decizie sunt urmatoarele:

  • Cat de expusa la umiditate va fi incaperea?
  • Ce trafic va exista in ea?
  • Ce aspect vrei sa aiba camera? Curat, confortabil, elegant?
  • Cat de des va trebui curatata pardoseala? Si cu ce?

Dupa ce iti clarifici aceste aspecte, poti afla ce tip de pardoseala ti se potriveste. Iata avantajele si dezavantajele celor mai populare tipuri:

Pardoseala cu placi ceramice / gresie

De departe, una dintre cele mai utilizate pardoseli este cea cu placi ceramice, atat in interior, cat si in exterior. Printre punctele forte ale acestui material se numara durabilitatea, dar si usurinta cu care poate fi curatat si intretinut. Gresia este folosita mai ales in bucatarii si bai datorita rezistentei crescute la umezeala, dar si datorita faptului ca este ignifuga, adica rezistenta la foc. Poate fi montata fara probleme in zone cu trafic intens pentru ca este rezistenta la uzura si isi mentine aspectul mult timp.

Cel mai mare si important dezavantaj al placilor ceramice este ca au in permanenta o temperatura scazuta, ceea ce poate provoca un disconfort termic. In plus, indiferent de modelul ales, gresia va crea o atmosfera mai degraba sobra, asa ca daca doresti sa creezi un decor primitor s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere.

Pardoseala din parchet laminat

Parchetul laminat reprezinta o varianta accesibila din punct de vedere cost care confera un aspect primitor unei incaperi. Montajul este unul destul de simplu si poate fi folosit si in spatii cu trafic intens. Curatarea se face destul de usor, avand o rezistenta crescuta la agenti chimici.

Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca parchetul laminat are un grad scazut de izolare fonica, in plus avand o rezistenta scazuta la umezeala.

Pardoseala din marmura

Marmura este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru pardoseli. Inca din Roma si Grecia Antica, oamenii alegeau placile de marmura frumos ornate pentru a decora incaperi elegante si somptuoase. Avantajele sale sunt ca poate conferi un aer foarte rafinat unei camere, este durabila si foarte rezistenta la socuri.

Marmura este, insa, unul dintre cele mai costisitoare tipuri de materiale. De asemenea, nu e usor sa o folosesti in orice tip de incapere – i se „potriveste” o camera cu tavan inalt si cu decoratiuni sofisticate. Trebuie sa ai mare grija si la ce tip de marmura alegi. Daca placile nu sunt bine finisate, porozitatea acestora va retine praful si murdaria, devenind foarte greu de curatat in timp.

Pardoseala din lemn masiv

Unul dintre cele mai apreciate tipuri de pardoseli este cel din lemn masiv, pentru ca are un aspect clasic, elegant, primitor, dar si o inalta rezistenta la uzura. Este ideal pentru camere precum livingul sau dormitorul, este hipoalergenica si termoizolanta. Fata de parchetul laminat sau stratificat este mai costisitoare si necesita ingrijire frecventa pentru a-si pastra aspectul. Nu este rezistenta la umezeala si nu se recomanda pentru incaperi precum baia sau bucataria.

Indiferent ce tip de pardoseala alegi, foarte importanta este si intretinerea ulterioara. Detergentul de pardoseli este esential iar gama variata Asevi ii va garanta o viata lunga materialului pe care il alegi. De exemplu, solutia concentrata de pardoseli Asevi Cian are o formula cu PH neutru pentru a curata murdaria, dar si a igieniza corespunzator. Este potrivita pentru toate tipurile de pardoseli, avand o actiune delicata, dar eficienta. Daca preferi o varianta cu un parfum citric proaspat, ai la dispozitie Asevi Portocala - lider national in vanzari - care va reda stralucirea podelelor tale si le va proteja pentru a arata bine timp indelungat.

Pas cu pas, casa ta va arata de vis!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea