Amenajarea casei

#otet #curatenie casa #solutii de curatat #bicarbonat de sodiu #intrebuintari casa

Intrebuintari periculoase ale otetului in casa

Otetul poate avea nenumarate intrebuintari utile in casa, dar poate deveni si periculos pentru tine sau pentru lucrurile tale atunci cand este folosit impropriu.

Otetul alb este o alternativa buna la solutiile de curatat care sunt mult mai scumpe si pot fi uneori toxice. De la curatarea suprafetelor de sticla pana la desfundarea tevilor, otetul este util cand este folosit corect.

Afla care sunt intrebuintari periculoase ale otetului in casa, ce iti pot pune in pericol sanatatea sau iti pot distruge lucrurile.
 

Amestecarea otetului cu clor


Nu amesteca niciodata otetul cu clor sau cu un alt inalbitor ce ar putea contine clor. Scaderea pH-ului clorului in acest mod il poate face usor mai eficient, insa efectul principal sunt vaporii toxici. Acestia au fost folosit ca arma chimica in Primul Razboi Mondial , in luptele din transee .

Clorul eliminat sub forma de gaz este un iritant puternic pentru ochi, gat si plamani. Efectele pot fi grave, mai ales daca le amesteci intr-o baie de apartament fara fereastra.
 

Folosirea otetului pe suprafete cerate


Curatarea suprafetelor cerate sau lacuite se face doar cu produse speciale. Nu folosit otetul cand le cureti, deoarece risti sa distrugi stratul protector al suprafetei pe care vrei sa o cureti si chiar sa-i distrugi aspectul.
 

Curatarea pietrei cu otet


Suprafetele de marmura sau de piatra din casa ta sufera daca le cureti cu otet. Acidul duce la coroziunea pietrei si efectele pot fi si functionale, nu doar estetice.
 

Curatarea obiectelor de metal cu otet


Nu curata obiectele din fier sau aluminiu cu otet. Acestea vor reactiona chimic cu acidul din otet si se vor deteriora. Foloseste otetul doar pentru curatarea otelului inoxidabil si a vaselor emailate.
 

Folosirea otetului pe ecrane sensibile


Ecranul televizorului, al laptopului sau al smartphone-ului au un stat de protectie special care poate fi distrus de otet. In loc sa cureti, vei provoca pete noi.
 

Otetul ca insecticid pentru plantele in ghiveci


Chiar daca otetul este considerat un insecticid bun, nu este recomandata aplicarea lui direct pe plantele din ghiveci atacate de acarieni sau alti daunatori. Frunzele pot fi afectate de otet iar planta va avea o problema in plus, nu in minus.
 

Curatarea mucegaiului cu otet


Otetul poate curata doar mucegaiul crescut la suprafata unui perete, insa nu ii afecteaza cresterea. Daca incerci sa cureti mucegaiul cu otet, vei raspandi in aer sporii care pot fi iritanti pentru plamani.
 

Amestecarea otetului cu bicarbonat de sodiu


Daca ai retinut notiunile de baza de la ora de chimie si stii ca bicarbonatul de sodiu este o baza iar otetul este un acid, nu le vei amesteca. Separat pot fi folosite cu succes pentru a curata, insa impreuna se neutralizeaza. Singura modalitate utila de a amesteca cele doua substante este atunci cand vrei sa desfunzi o teava. Toarna o ceasca de bicarbonat de sodiu in treava infundata, urmata de o ceasca de otet. Reactia chimica dintre cele doua substante poate ajuta la eliminarea ghemelor de par sau a depunerilor de sapun.

Sursa foto: Diylife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea