Amenajarea casei

#clasa energetica #energie electrica #consum #electrocasnice #frigider #gheata #congelator

Cum sa achizitionezi un congelator economic

Desi foarte multe familii opteaza pentru combinele frigorifice, congelatorul a ramas totusi o piesa de baza a fiecarei gospodarii. Conservarea alimentelor in conditii sigure este esentiala pentru sanatatea intregii familii. Iata care sunt principalele criterii dupa care este bine sa te ghidezi atunci cand planifici achizitionarea unui congelator .

1 Alege capacitatea de care ai nevoie

Este foarte important ca inainte de achizitie sa stabilesti scopul pentru care cumperi congelatorul, precum si tipul de alimente depozitate aici. De exemplu, exista familii care folosesc congelatorul doar in perioada de iarna si primavara pentru stocarea carnii de porc si a anumitor conserve. In restul anului aparatul va fi deconectat.
In acest sens poti alege un model cu o capacitate neta de stocare a alimentelor intre 80 si 300 l.

Un alt aspect important este cantitatea de alimente ce poate fi congelata in 24 de ore. In functie de dimensiunile aparatului si de performantele acestuia, poti beneficia de o valoare cuprinsa intre 10 si 30 kg.

2 Stabileste compartimentarea

Tipul de sertare si compartimente ale congelatorului te ajuta sa economisesti spatiu si sa pastrezi dispozitivul in stare buna. In general, un congelator are cel putin 2-3 sertare (cel de volum redus). Usa sertarelor poate fi transparenta, semitransparenta sau mata, din sticla sau plastic termorezistent. Aceasta se deschide de sus in jos, pe verticala.

Un model standard este prevazut si cu o lada de depozitare, situata in partea de jos. Poti opta pentru o varianta cu mai multe lazi sau cu un compartiment supradimensionat „big box”. Suportul pentru gheata, raftul pentru pizza, compartimentul pentru cutii si produse vegetale, raftul pentru sticle si carne sunt doar cateva dintre posibilitatile pe care le poti lua in calcul in momentul achizitiei. Astfel, poti adapta congelatorul la tipul de alimente pe care le consumi de obicei si la nevoile familiei tale.

In cazul modelelor cu functia de congelare rapida, exista cel putin un compartiment ce poate fi folosit cu aceasta functie.

3 Atentie la clasa energetica

Nu mai este o noutate faptul ca poti achizitiona un produs performant care sa consume mai putina energie electrica decat un bec. Daca pana acum clasele energetice B si C ne incarcau factura la electricitate, iar frigiderul reprezenta o piesa de rezistenta in valoarea acesteia, astazi poti evita aceste neplaceri.

Clasa energetica A este cu aproximativ 30% mai economica decat clasa B. Urmeaza clasele A+ si A++, cele mai eficiente din punct de vedere al consumului aparute pana astazi. Un aparat electrocasnic din clasa A++ va avea un pret mai mare decat unul incadrat intr-o clasa inferioara, insa banii se vor recupera in timp.

In ceea ce priveste valoarea concreta a consumului, aceasta variaza in functie de mai multi factori. Numarul de compresoare ale dispozitivului (in general, congelatoarele functioneaza cu un singur motor), dimensiune, temperatura ambientala , cantitatea de alimente de inghetat etc.

Producatorii de congelatoare incadrate in clasele energetice A si A+ anunta un consum anual intre 200 si 300 kW.

4 Racirea si dezghetarea

In ceea ce priveste posibilitatile de racire ale unui congelator, ai de ales intre sistemul No frost si cel de racire statica .

Racirea statica este cea clasica, pe baza de gheata. Atunci cand aceasta depaseste un anumit nivel este necesara decongelarea manuala. Daca folosesti aparatul in permanenta, este recomandat sa il dezgheti cel putin de 3 ori pe an.

Functia No frost (fara inghetare) raceste alimentele cu ajutorul curentilor de aer rece si uscat. Nu se va crea gheata in interiorul compartimentelor, congelatorul putand functiona o perioada nelimitata, fara a fi deconectat.

In general, produsele No frost aduc si un consum energetic mai ridicat.

Citeste mai multe despre aparatele frigorifice:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului