Amenajarea casei

#aburi #sanatate #alimente #gatit #dispozitiv #aparat #electrocasnice

Cum sa alegi aparatul de gatit cu aburi

Observi tot mai multe campanii de educare alimentara si te-ai hotarat sa faci si tu pasul catre un stil de gatit mai sanatos? Noteaza in topul listei tale aparatul de gatit cu aburi pentru a economisi timp si energie in timpul prepararii meselor. Iata care sunt optiunile pe care le ai la dispozitie in magazinele de specialitate si ce aspecte va trebui sa ai in vedere in momentul achizitiei.

1 Alege in functie de cantitate si de tipul alimentelor ce pot fi preparate

Capacitatea totala a recipientelor, precum si capaciatea fiecarui cos in parte reprezinta un prim aspect ce trebuie luat in seama. In general, aparatele de gatit cu aburi sunt prevazute cu 2 sau 3 cosuri standard pentru gatit. Capacitatea fiecarui cos este variabila de la un model la altul si, in unele cazuri, cosurile aceluiasi produs pot avea dimensiuni diferite. Un recipient pentru gatit poate avea intre 1 si 4 l. Prin urmare, capacitatea totala a unui dispozitiv poate fi cuprinsa intre 3 si 12 l.

Puterea de gatit a aparatului de gatit cu aburi este diferita in functie de model si, bineinteles, in functie de capacitatea dispozitivului si a numarului de cosuri. Pe piata, un model slab are o putere maxima de functionare de 600 W, iar unul puternic poate depasi 2000 W. Consumul de energie electrica este pe masura.

Pozitionarea cosurilor in functie de baza aparatului poate fi diferita. In general, recipientele pentru alimente sunt pozitionate prin suprapunere, paralel cu baza. Ai posibilitatea de a demonta unul sau doua cosuri atunci cand gatesti o cantitate mai mica de alimente. Capacul poate fi utilizat perfect pentru fiecare cos in parte.

Un alt model il reprezinta aparatele cu doua cosuri pozitionate pe verticala, fata in fata. Acestea nu pot fi suplimentate sau reduse.

Materialul recipientelor pentru gatit difera in functie de model si de firma. In general gasesti combinatii de plastic si inox sau otel inoxidabil. Majoritatea aparatelor sunt transparente, putand fi observat aspectul alimentelor din interior.

In functie de model si de producator, dispozitivul mai poate contine:

  • recipient special pentru peste;
  • cos pentru prepararea orezului;
  • suport pentru oua;
  • vas pentru supa;
  • recipient de colectare a resturilor alimentare;
  • tava de retinere a apei.

2 Opteaza pentru functii practice

Timerul te ajuta sa programezi aparatul pentru o anumita perioada de timp. In general, perioada maxima ce poate fi setata este de 60 de minute. In momentul atingerii timpului prestabilit, aparatul se va opri. Modele mai performante iti ofera posibilitatea de a memora anumite setari pentru a le folosi de fiecare data cand gatesti un anumit aliment.

Functia de aburire rapida se bazeaza pe producerea instantanee de abur. Astfel, prepari garniturile concomitent cu friptura si scapi de statul in bucatarie atunci cand au venit musafiri in vizita.

O alta optiune utila este posibilitatea de pastrare a alimentelor calde o perioada mai lunga de timp dupa ce procesul de preparare a fost incheiat. Datorita acestei functii poti pregati din timp legumele, pestele, orezul sau ouale pentru micul dejun.

Functia Vitamin asigura o preparare foarte putin agresiva pentru ca alimentele sa isi pastreze vitaminele. Chiar daca alimentele preparate la aburi sunt mult mai sanatoase pentru organism, anumite vitamine se pierd din cauza temperaturii ridicate a aburului. Cu ajutorul acestei functii beneficiezi de toate proprietatile produselor gatite.

3 Alege un model usor de manevrat

Capacitatea rezervorului de apa difera de la un aparat la altul, insa de cele mai multe ori poate cuprinde aproximativ 1 l de apa. In cazul in care gatesti un timp mai indelungat, ai posibilitatea de a incarca rezervorul din exteror, datorita pozitionarii eficiente a orificiului de umplere.

Manerele termoizolante sunt in permanenta reci pentru a te feri de arsuri si pentru a evita riscul de spargere a aparatului. Gratarele si cosurile detasabile sunt dotate, de asemenea, cu manere, pentru a fi demontate rapid. Astfel le poti spala manual sau in masina de spalat vase .

Sistemul anti-alunecare ofera un plus de siguranta in cazul suprafetelor alunecoase, dar si pentru copiii mici care pot trage de cablul de alimentare al aparatului. In general, cablul are o lungime de 1 m, iar in cazul anumitor modele, firul poate fi strans in compartimentul special pentru stocare.

Compartimentul special pentru mancaruri care pateaza este extrem de util pentru a atrage atentia tuturor asupra calitatilor preparatului din interior. Acest compartiment poate fi indepartat si curatat cu usurinta, evitand astfel murdarirea intregului aparat.

Pretul unui aparat de gatit cu aburi porneste de la 100 RON. Cumularea functiilor si accesoriilor de mai sus, finisajele din materiale de foarte buna calitate, precum si garantia producatorului pot face ca pretul de achizitie sa ajunga in jurul valorii de 500 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului