Amenajarea casei

# culori paste #semnificatie culori #paste

Culorile traditionale de Paste au o semnificatie aparte. Stii ce simbolizeaza acestea?

Rosul, albul, galbenul si verdele sunt doar cateva dintre culorile care te duc cu gandul la Paste. Te-ai intrebat insa care este semnificatia acestora?

Nu exista nici o indoiala ca Pastele este sarbatori in unul dintre cele mai frumoase anotimpuri - primavara.  Este momentul in care natura revine la viata. Copacii sunt plini de flori, iar verdele crud predomina natura. Tot acum, florile ne inveselesc cu nuantele lor pastelate.  Asadar nu este doar o coincidenta ca rosul, verdele, albul, galbenul sau rozul sunt culorile care ne duc cu gandul la Paste, dar si la primavara.

Rosu

Rosul are o semnificatie aparte de Paste. Aceasta culoare reprezinta sangele lui Iisus. De aceea, cele mai multe oua de Paste sunt vopsite in rosu. Rosul mai este purtat in Duminica Floriilor ca simbol al sangelui lui Hristos si al sacrificiului Sau pentru omenire.

Verde

Verdele este un simbol al vietii vesnice, alaturi de renastere si reinnoire. Este culoarea primaverii, a naturii care revine la viata.

Alb

Albul este un simbol al puritatii si al inocentei si este, de asemenea, culoarea crinului de Paste, care are o importanta religioasa aparte. De exemplu, s-a spus ca crinii albi de Paste au crescut in Gradina Ghetsimani dupa rastignirea lui Hristos. Si in arta, crinii albi sunt adesea asociati cu Fecioara Maria ca simbol al puritatii ei.

Roz

In ceea ce priveste culorile liturgice, rozul  inseamna bucurie. In afara bisericii, a trimite cuiva un trandafir roz reprezinta un mesaj fericit, care simbolizeaza bucuria, fericirea, harul si blandetea.

Galben/auriu

Galbenul si auriul reprezinta intoarcerea soarelui si a sperantei. Cand vine vorba despre flori, insa, florile galbene sunt simbolul prieteniei. Si intr-un context religios, auriul reprezinta bucuria, victoria si triumful.

Violet

Violetul este purtat de cler pe tot parcursul sezonului imprumutatului ca simbol al penitentei, smereniei si melancoliei. Se presupune ca va servi ca o amintire a suferintei lui Iisus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului