Amenajarea casei

# atmosfera relaxanta #amenajare dormitor #dormitor

Amenajarea dormitorului pentru a crea o atmosfera relaxanta - 4 solutii practice

Dormitorul este oaza de liniste, atunci cand iti doresti sa scapi de stresul adunat peste zi sau cand, pur si simplu, vrei sa petreci timp in tihna, in weekend, cu o carte buna ori un serial. Tot ce iti mai ramane este sa amenajezi camera astfel incat sa creezi un spatiu care sa iti dea starea de bine de care ai nevoie. In continuare, descoperă patru solutii practice in acest sens, astfel incat sa te bucuri de o atmosfera relexanta, zi de zi.

1. Foloseste surse de iluminare estetice

Iluminatul bine ales creeaza o atmosfera primitoare si iti da o stare de relaxare. Prima regula este sa pastrezi un echilibru intre lumina naturala si cea artificiala. A doua conditie de baza se refera la alegerea surselor de iluminat artificial, de la intensitate pana la culoare. Dincolo de aspectul functional, la fel de importanta este si estetica, pentru a obtine armonie vizuala. Prin urmare, sursele de iluminat trebuie alese in aceeasi nota cu dormitorul, pornind de la culoare si pana la forme.

Ai mai multe variante pe care sa le folosesti pentru dormitorul tau, dar cele mai intalnite sunt veiozele. Acestea sunt nelipsite, pentru ca vin cu mai multe avantaje, printre care amintim:

  • gasesti modele variate pe care le poti asorta cu plafoniera, aplicele si lampadarele din camera;
  • poti opta pentru modele cu finisaj matuit, care creeaza o lumina anti-reflexie in dormitor;
  • au preturi accesibile;
  • sunt durabile.

Alege veioze elegante pentru dormitor si transforma-l intr-un adevarat spatiu de relaxare, indiferent de dimensiunea lui.

2. Imbina culorile intr-un mod placut

Un prim sfat, atunci cand te decizi sa amenajezi dormitorul, este sa nu cumperi impulsiv ori doar din placere lenjerii de pat, mobilier sau alte obiecte. Alege-le in functie de culoare si model, fiindca vor contribui la crearea unei atmosfere relaxante in dormitorul tau. Creierul nostru percepe diferit culorile, iar un spatiu incarcat din punct de vedere vizual nu te va ajuta sa te linistesti, ci din contra, te va obosi.

Un echilibru al culorilor este esential in orice dormitor. De exemplu, pentru senzatia de spatiu mai mare, poti folosi nuante cum ar fi albul, albastrul deschis sau chiar verdele pal. Albastrul reduce tensiunea arteriala si induce o stare de relaxare, iar verdele vine cu o senzatie de calm.

Totodata, combinatia dintre violet si gri este una linistitoare si calmanta, maroul si portocaliul reflecta o personalitate puternica, iar turcoazul cu maro este o imbinare terapeutica.

➢    Pont: amenajarea dormitorului este in stransa legatura cu personalitatea ta. Asa ca, in functie de placerile tale si de culorile care iti aduc relaxare, cauta si idei de design.

3. Mizeaza pe decoratiuni minimaliste

Relaxarea se poate obtine cand un spatiu este aerisit si amenajat in stil minimalist, de pilda. Peretii incarcati nu vor contribui la starea de liniste pe care o cauti si iti vor transforma dormitorul intr-un spatiu aglomerat, sufocant, unde vei vrea sa stai cat mai putin posibil.

Asadar, cand te gandesti sa amenajezi cu decoratiuni, ia in calcul doar doi pereti, pentru a duce operatiunea la bun sfarsit:

  • peretele de langa pat poate primi un singur tablou ori o ilustratie de dimensiuni mai mari ori landscape. Opteaza pentru ilustratii din natura sau care sa iti scoata in evidenta personalitatea;
  • pe peretele din fata patului, unde privesti direct de fiecare data cand te asezi in pat sau te trezesti, alege ceva simplu, care sa iti dea energie si calm, in acelasi timp.

➢    Sfat: la fel ca celelalte piese de mobilier, tabloul sau ilustratia trebuie sa fie in culorile predominante ale camerei sau in acord cu acestea.

4. Scapa de lucrurile pe care nu le folosesti

Dorinta de a strange cat mai multe lucruri, in ideea ca vor fi de folos candva, se regaseste la majoritatea persoanelor. In cazul in care te-ai confruntat macar o data cu acest impuls pentru dormitorul tau si ai adunat obiecte inutile, este timpul sa scapi de ele.

Una dintre solutii este, de exemplu, sa triezi din hainele si incaltamintea din dulapuri. Fiind mai putine, le poti depozita intr-un dressing, care ocupa mai putin spatiu decat sifonierul clasic. Poti amenaja un astfel de dressing pe hol, iar in dormitor sa aduci o comoda rustica, pe care sa asezi ghivece sau vaze cu flori.

Procedeaza la fel si cu noptiera de langa pat. Pastreaza doar vezoia si o carte, iar restul obiectelor care ocupa spatiu inutil pune-le in sertar, dar organizate. Un spatiu aerisit va aduce, pe langa mai multa valoare estetica, si un plus de relaxare.

Daca si tu iti doresti sa ai un dormitor care sa iti asigure relaxarea, e bine sa ai in vedere sfaturile de mai sus. Foloseste-ti imaginatia si transforma camera dupa personalitatea ta, fara sa incarci prea mult incaperea.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea