Vedete din Romania

# Mitica Popescu #comunism #inchisoare

Motivul halucinant pentru care Mitica Popescu a fost inchis in timpul comunismului

Ieri, Mitica Popescu a incetat din viata marti, 3 ianuarie, la varsta de 86 de ani, lasand in urma sa o cariera artistica laborioasa cu filme si piese de teatru care vor ramane in memoria romanilor multa vreme de acum inainte. Insa, in ciuda carierei fulminante, actorul Mitica Popescu a avut o viata grea in perioada comunismului. Acesta a fost inchis timp de trei ani in inchisoare, unde a indurat chinuri groaznice.

 

Regretatul Mitica Popescu a indurat chinuri teribile in inchisorile comuniste din Romania. Mitica Popescu a ajuns in inchisoare in timpul comunismului deoarece a refuzat sa-si toarne prietenii.

Acest lucru a fost relatat de catre prietenii si colegii sai de celula, care au povestit despre modul in care a fost tratat acesta de catre gardieni si de catre alti detinuti.

Potrivit acestora, Mitica Popescu a fost batut frecvent si a fost supus la tratamente umilitoare si degradante. A fost tinut intr-o celula ingusta si intunecoasa, fara acces la lumina naturala sau la aer proaspat. A fost obligat sa munceasca zilnic pentru a supravietui si a avut acces limitat la hrana si apa.

Mai mult, chiar actorul a povestit intr-un interviu acordat pentru cancan.ro ororile prin care a trecut in timpul inchisorii.

„Mancai cel mai bine cand visai. Apa pe care o beam era scoasa direct din Dunare, iar tantarii ne mancau de vii. Dupa arestare, o perioada nu ne-au scos la munca. Asa era atunci. In vara, prin iunie, ne-au mutat, insa, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb.

E drept ca n-am stat acolo decat vreo trei luni, pana in septembrie. Pe urma, ne-a mutat iar, in Balta Brailei, la Salcia, intr-o colonie de munca – am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat pana in noiembrie 1961, cand m-au liberat”, spunea Mitica Popescu.

Acesta a mai povestit ca motivul pentru care a fost inchis a fost faptul ca nu si-a turnat prietenii care voiau sa fuga in America. 

„Eram la niste vecini, de un Sfantul Stefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povestesti la intalnirile astea tot ce-ti trece prin minte, unii au spus ca vor sa plece in America. Eram in 1958. Iti dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche si mi-a iesit pe cealalta.

Dupa cateva zile ma trezesc umflat de Securitate. Ca eu n-am stiut ca aia vor sa fuga din tara? «N-am stiut». Ca au trimis o scrisoare la Ambasada Americii, n-ai stiut? «Nu, n-am stiut.» « Ati discutat lucrurile astea intre voi; n-ai auzit?» « Nu.» «N-ai auzit… Lasa ca-ti spunem noi. Uite ca noi stim!»

E o tampenie. Nu intelegi ca n-am avut niciun gand sa fug?! D-aia mi-au si dat doar trei ani. Ceilalti au luat intre opt si 12 ani. Eu am luat minimum de pedeapsa. Alta mai mica nici nu exista”, declara Mitica Popescu.

Dar chinurile lui Mitica Popescu nu s-au oprit aici. El a fost si victima unor abuzuri psihologice, fiind amenintat constant cu moartea si fiind fortat sa semneze marturii false care puteau duce la condamnarea altor oameni nevinovati.

Cu toate acestea, Mitica Popescu a reusit sa ramana puternic si sa-si pastreze demnitatea si umanitatea, refuzand sa se lase coplesit de sistemul comunist. El a devenit un simbol al rezistentei si al curajului in fata opresiunii, inspirand generatii intregi de oameni sa lupte pentru libertate si dreptate.

In ciuda chinurilor indurate, Mitica Popescu a ramas un erou pentru multi si va fi intotdeauna amintit ca un simbol al curajului si al rezistentei in fata opresiunii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare