Vedete din Romania

#pierdere actor #cobstantin codrescu #florin piersic

A murit Constantin Codrescu. Florin Piersic, devastat de pierderea actorului: “Mi-e greu sa cred ca te-am pierdut”

A murit actorul si regizorul Constantin Codrescu. Actorul s-a stins din viata la varsta de 91 de ani, in cursul zilei de duminica.

Tristul anunt a fost facut de fiica acestuia, Lakramioara Codrescu, pe pagina de Facebook a actorului. “A murit actorul, a murit tata..... Dumnezeu sa il tina in dreapta Sa!!”, este mesajul postat de fiica acestuia pe reteaua de socializare.

Florin Piersic, devastat de pierderea lui Constantin Codrescu

“Acum, tarziu in noapte, sau prea devreme in acest inceput trist de zi, am aflat cu mare mahnire de plecarea ta, dragul meu artist de exceptie, Puiu Codrescu. M-am bucurat de prietenia noastra pana in ultima zi a vietii tale si mi-e greu sa cred ca te-am pierdut...”, a scris Florin Piersic pe Facebook.

Cine a fost Constantin Codrescu

Constantin Codrescu s-a nascut pe data de 5 septembrie 1931, la Husi.  

In 1951 a absolvit Institutul de teatru si film din Bucuresti. Intre 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Targu-Mures. Constantin Codrescu a fost cetatean de onoare al acestui municipiu.

Importanta activitate teatrala si multiple aparitii la televiziune cu precadere pana in 1989. Colaborator permanent al redactiei Teatru la Radio Romania, timp de 45 de ani. Transleaza de pe scena in film un patetism cu note emfatice ce pune in vedeta personajele de plan doi pe care le interpreteaza. Un rol principal de referinta: GHITA, din "La moara cu noroc" (dupa nuvela omonima a lui Ioan Slavici), film regizat de Victor Iliu.

1976 - 1989 Activitate didactica universitara la Institutul de Teatru din Targu Mures unde a participat la infiintarea sectiei romane, apoi director al Teatrului Maria Filotti din Braila si al Teatrului din Sfantu Gheorghe (judetul Covasna), unde de asemenea s-a dovedit a fi fost un pionier al teatrului romanesc.

Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii Spiru Haret. In ambele pozitii colaboreaza indeaproape cu Vlad Radescu, prietenie profesionala care a debutat la Targu Mures in 1978 cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash si a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) si Aliosa Karamazov (V. Radescu) din "Fratii Karamazov" dupa F.M. Dostoievski, premiera regizata in 1980 de chiar maestrul Constantin Codrescu .

A mai montat ca regizor multe spectacole in teatrele din tara (dupa plecarea de la Teatrul Mic din 1976, in timpul directoratului lui Dinu Sararu), evitand astfel scenele bucurestene.

In 2008, ca actor de teatru, colaboreaza cu Teatrul G. Ciprian din Buzau, unde interpreteaza rolul principal din "Inima de boxer", alaturi de mult mai tanarul Dan Bordeianu, spectacol in regia lui Mihai Manolescu.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”.

A primit totodata Premiul UNITER pentru intreaga activitate.

La 25 martie 2013, in cadrul celei de-a saptea editii a Galei Premiilor Gopo, i-a fost decernat Premiul pentru intreaga activitate.

In 2022 a fost distins cu Ordinul national „Steaua Romaniei”, in grad de Cavaler, acordat de Presedintele Romaniei la propunerea Ministerului Culturii.

FOTO: digi24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului