Stiri bizare

#piele de gaina #muzica #emotii

De ce ni se face "pielea de gaina", mai ales cand ascultam muzica

 

Frigul, un zgomot care ne sperie sau un cantec frumos pot declansa „pielea de gaina”. E un mecanism vechi de aparare, pe care il au si animalele, si care permite incalzirea stratului superior al pielii. Efectul este, insa, vizibil si in cazul unor emotii puternice. De ce? Ne explica oamenii de stiinta.

Imagineaza-ti ca inoti intr-un lac, intr-o zi calda de vara. Apa este si ea destul de calda, insa vantul bate destul de tare, iar atunci cand iesi din apa, simti cum te cuprinde frigul, iar pielea ta se zbarleste. Apare ceea ce cunoastem drept „pielea de gaina”, adica acele ridicaturi mici la suprafata pielii care o fac sa semene cu cea a pasarilor dupa ce le-au fost smulse penele.

Intri intr-o incapere, iti schimbi hainele cu unele uscate si te incalzesti. Iti faci o ceasca de ceai fierbinte si te bagi sub o patura. Cand pornesti radioul, auzi o melodie pe care nu ai mai ascultat-o de mult timp, poate una din copilarie. Din nou, simti un fior pe spate si pielea ti se face iar ca de gaina. De ce doua evenimente aparent fara legatura provoaca aceeasi reactie corporala? Motivul tine de fiziologia emotiilor.

Pielea de gaina reprezinta mici ridicari ale pielii, in jurul firelor de par, care si ele se ridica. Aceste umflaturi sunt cauzate de o contractie a muschilor miniaturali care sunt atasati radacinii firelor de par. Fiecare muschi contractant creeaza o depresiune superficiala pe suprafata pielii, ceea ce provoaca proeminenta zonei inconjuratoare. Contractia determina, de asemenea, ca parul sa se ridice ori de cate ori corpul simte frig, rece.

La animale, ca si la om, aceasta contractie permite incalzirea epidermei: penele sau firele de par permit aerului sa patrunda si se creeaza astfel un strat izolant ce protejeaza de frig. Cu toate ca nu mai suntem atat de „parosi” cum erau stramosii nostri, am pastrat acest mecanism de aparare.

Motivul pentru care are lor acest femomen este eliberarea subconstienta a unui hormon de stres numit adrenalina. Adrenalina, care la oameni este produsa in doua mici de glande asemanatoare fasolei care stau deasupra rinichilor, nu numai ca provoaca contractia muschilor pielii, dar influenteaza multe alte reactii ale corpului. La animale, acest hormon este eliberat atunci cand animalul simte frigul sau se confrunta cu o situatie stresanta, pregatindu-l astfel pentru fuga, zbor sau lupta. La om, adrenalina este adesea eliberata atunci cand ne este frig sau frica, dar si daca suntem sub stres si simtim emotii puternice, cum ar fi furia sau emotia.

De ce si emotiile puternice ne provoaca „pielea de  gaina”?

Pielea de gaina nu este numai o reactie fiziologica. Poate aparea si in cazul unei emotii puternice, cum ar fi frica sau placerea.

Mitchell Colver, cercetator in domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, studiaza de multi ani reactiile fizice pe care le provoaca muzica atunci cand genereaza o senzatie de placere. O astfel de reactie este frisonul (denumit si „orgasmul pielii”). Pielea de gaina declansata de un cantec frumos sau, dimpotriva, de un moment de spaima tine de acelasi proces. Daca auziti un zgomot brusc in padure, noaptea, sau o usa care scartaie intr-o casa veche, corpul va secreta adrenalina. Este o reactie naturala: respiratia se accelereaza, corpul transpira, ritmul cardiac creste si... parul se ridica. Acest reflex se observa si la animalele cu blana: de pilda, atunci cand se afla in fata unui inamic, o pisica „se infoaie”.

Prin urmare, atunci cand percepem o situatie drept un pericol, creierul secreta adrenalina, iar parul se ridica, scrie Digi24.ro. Profesorul Mitchell Colver spune ca daca o bucata muzicala aduce un sunet neasteptat (o voce surprinzatoare, o schimbare de ritm etc) se produce aceeasi reactie. Vibratiile corzilor vocale ale interpretului pot fi similare cu cele ale unei persoane care striga dupa ajutor, sustine cercetatorul. Totusi, creierul nostru analizeaza rapid ce se intampla si intelege ca nu este o situatie periculoasa. Surpriza este pozitiva, dar ramane declansat mecanismul prin care muschilor erectori ai firului de par li se „porunceste” sa se incordeze. In cazul acesta, pielea de gaina este un indiciu al faptului ca audienta apreciaza muzica ce i se ofera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiri-bizare

Top

Cauta-ti perechea