Alegerea parfumului este, de multe ori, facuta pe graba fara a tine cont de toate caracteristicile unui parfum .
Daca iti acorzi destul timp pentru a descoperi un parfum, poti face o alegere mai buna, de care sa fii multumita pana la terminarea sticlei.
Acelasi parfum miroase diferit pe persoane diferite in functie de pH-ul pielii si de mirosul natural unic al fiecaruia.
Inainte de a-ti alege parfumul cel mai potrivit pentru tine, invata sa interpretezi prescurtarile folosite pentru a diferentia categoriile de parfum.
Clasificarea parfumurilor in functie de concentratie
Parfumul (P)
Concentratie: 15-25% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool
Persista pe piele: 8 ore
Apa de parfum (EDP)
Concentratie: 8-15% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool
Persista pe piele: 5 ore
Apa de toaleta (EDT)
Concentratie: 4-10% ulei de parfum dizolvat in apa si alcool
Persista pe piele: 4 ore
Colonia (EDC)
Concentratie: 2-5% ulei dizolvat in apa si alcool
Persista pe piele: 3 ore
Cele trei note ale parfumurilor
Fiecare parfum este compus din trei arome diferite, numite note. Mirosul pe care il simti cand deschizi o sticla de parfum poate fi complet diferit de mirosul pe care il va avea pe pielea ta la putin timp de la aplicare.
Nota de top este prima aroma pe care o simti atunci cand deschizi o sticla de parfum. Aceasta nota este foarte volatila si dispare repede.
Nota de mijloc este cea care defineste calitatea unui parfum. Apare dupa nota de top, de la cateva minute pana la o ora si se mentine mai multe ore.
Nota de baza este cea mai intensa. O poti simti intre 30 de minute si o ora dupa aparitie notei de mijloc. Nota de baza ramane pe piele cel mai mult, si o poti simti si in ziua urmatoare.
Cum sa-ti alegi parfumul potrivit
Cel mai potrivit moment pentru alegerea unui parfum este dupa-amiaza, atunci cand simtul mirosului se afla la sensibilitatea maxima. In ziua in care pleci in cautarea parfumului ideal, nu mai folosi parfumul tau, deoarece acesta iti poate influenta modul in care percepi alte mirosuri.
Nu freca niciodata locul pe care ai aplicat parfumul, acest lucru ii poate modifica mirosul.
Specialistii recomanda incercarea a maxim doua parfumuri in aceeasi zi. Altfel, mirosurile lor se vor amesteca si risti sa cumperi un parfum, despre care observi apoi ca miroase diferit.
La alegerea parfumul, tine cont si de mediul in care te afli. Umiditatea ridicata si caldura intensifica aroma unui parfum, dar scurteaza durata de timp in care vei putea simti parfumul pe piele.
Parfumul rezista mai bine pe tenul gras. Daca ai pielea uscata, vei fi nevoita sa folosesti sticla de parfum mai des.
Nu combina niciodata parfumul cu un deodorant puternic , chiar daca miros bine impreuna pentru inceput, combinatia de mirosuri te-ar putea deranja dupa evaporarea notei de top a parfumului.
Nu pastra niciodata sticla de parfum intr-un loc calduros sau intr-un loc in care este expusa razelor solare. Colonia si apa de toaleta pot fi chiar pastrate la frigider pentru a le prelungi timpul de folosire.
Nu cumpara niciodata parfum cand esti insarcinata sau imediat dupa ce ai nascut. Schimbarile hormonale prin care trece corpul tau iti vor afecta atat mirosul natural cat si simturile, simtul mirosului fiind cel mai afectat.
Daca ai gasit parfumul ideal pentru tine si ai vrea sa miroasa mai mult timp pe corpul tau folosese-l in zonele puternic vascularizate. Punctele calde (la baza gatului, in spatele urechilor, in spatele genunchilor, la incheieturile mainilor si bratelor) asigura o evaporare mai puternica.
Daca vrei sa fii invaluita ore intregi in aroma preferata poti sa aplici parfumul chiar pe glezne, de unde va urca treptat timp de mai multe ore.