Stiinta & Tehnologie

Review Sony Ericsson K810: Familia Cyber-shot renaste

Seria Cyber-shot K800 a celor de la Sony Ericsson s-a imbogatit cu un nou membru. Iata-ne in fata telefonului Sony Ericsson K810, dotat cu o camera de de 3.2 megapixeli si avand o carcasa tip slim si un nou design. Cat despre oportunitatea achizitionarii acestui telefon, acest lucru il vom discuta la finalul review-ului.

Caracteristici esentiale:

• O excelenta camera Cyber-shot™ de 3.2 megapixeli cu autofocus.
• Blit cu xenon
• Memorie interna de 64MB
• Slot pentru card de memorie
• Suport 3G pentru apelurile video
• Radio FM cu RDS
• Bluetooth (cu profil A2DP) si port infrarosu
• Suport multi-tasking

Principale dezavantaje:

• Joystick incomod
• Nu are EDGE (K818 are EDGE, insa ii lipseste suportul 3G)
• Inregistrare video de slaba calitate numai in format QCIF(176 x 144 pixeli)

Pe langa K810, cei de la Sony Ericsson lanseaza si modelul K818, destinat exclusiv pietei chineze. K810 si K818 vor fi disponibile in doua culori: albastru si auriu.
Telefonul testat de noi a fost o varianta beta. Este posibil ca unele probleme pe care le-am intalnit in timpul testelor sa dispara odata cu lansarea variantei finale.



Design

Sony Ericsson K810 nu difera prea mult de modelul K800 din punct de vedere al aspectului. Are aceeasi forma, culoare si marime. Este mai subtire cu cativa milimetri decat K800, cea mai importanta schimbare fiind designul ciudat al tastaturii, diferit fata de cel al noilor telefoane Sony Ericsson.



Ecranul TFT ocupa cea mai mare parte a panoului frontal. Are aspect de oglinda, amprentele degetelor imprimandu-se foarte usor pe suprafata sa. Deasupra sa se afla o a II-a camera VGA, un difuzor si doua taste de acces rapid catre meniul multimedia. Spre deosebire de cele intalnite la modelul K800, cele doua taste multimedia sunt mult mai proeminente, avand icon-uri albastre cu ajutorul carora sa-ti dai seama care este functia exacta a fiecarui buton. Cand este camera este deschisa, butonul din stanga poate fi folosit pentru a schimba modul de fotografiere, in vreme ce tasta din dreapta modifica setarile camerei. Cand camera este inchisa, butonul din stanga deschide ultima imagine vizualizata in modul fullscreen, in timp ce tasta din dreapta deschide imaginile in modul thumbnail.



Sub display se afla tastatura cu butoanele soft( specifice telefoanelor Sony Ericsson) precum si celelalte taste, care sunt metalice si au aspect rotund. Coloana din stanga a tastelor alfanumerice are un dublu rol, butoanele fiind utilizate pentru schimbarea rezolutiei imaginii, pentru modul autofocus, cronometru pentru fotografierea autoportret si optiunile blitului. Icon-urile iluminate in albastru ofera explicatii privind rolul fiecarei taste. Butoanele "3" si "6" pot fi folosite de asemenea pentru marirea sau micsorarea imaginilor fotografiate.



In partea laterala din stanga intalnim doar slotul pentru cardul Memory Stick Micro M2 si butonul special de pornire/oprire a radioului. Din acest unghi se poate observa capacul care ocupa lentilele activei ale camerei foto . Capacul este mult mai subtire comparativ cu cel al modelului Sony Ericsson K800.



Partea de jos contine un port rapid, un microfon si un orificiu de care se ataseaza agatatorea de gat a telefonului. Partea de sus incorporeaza doar butonul On/Off care poate fi utilizat pentru schimbare profilelor soneriilor.
In partea laterala din dreapta intalnim un buton de declansare a camerei, iesit in relief, pentru a fi mai usor de apasat. Langa el se afla se afla portul infrarosu, iar deasupra lui gasim butoanele de modificare volumului. Ele pot fi folosite si pentru a mari/micsora pozele pe care le vizualizezi.



Pe spatele telefonului intalnim camera de 3.2 megapixeli cu un capac activ, un difuzor extern si un blit xenon. Panoul din spatele telefonului este din plastic mat pentru a evita imprimarea amprentelor de degete.



Telefonul este echipat cu o baterie Sony Ericsson standard Li-Polymer BST-33 de 950 mAh. Sub baterie se gaseste slotul pentru cartela SIM. Slotul este unul tipic pentru Sony Ericsson: poti introduce usor cartela, insa extragerea ei se face cu foarte mare dificultate. Bateria este aceeasi cu cea intalnita la modelele Sony Ericsson K550, W850 si W880. Potrivit datelor oferite de cartea tehnica a aparatului, bateria ar trebui sa tina in jur de 400 de ore in modul standby si 10 ore de vorbit atunci cand telefonul foloseste numai reteaua GSM. Din pacate, nu am avut suficient timp sa ne convingem daca acest date sunt adevarate sau nu. Luand in calcul testarile facute pe modelele Sony Ericsson K550, W850 si W880, estimam ca bateria tine aproximativ 4 zile.



Display

Sony Ericsson K810 este echipat cu un display TFT cu 262.000 de culori, rezolutie QVGA si diagonala de 2". Lizibilitatea ecranului in bataia razelor solare nu este mai buna in comparatie cu modelele anterioare Sony Ericsson. La acest capitol, K810 mai are mult pana egaleaza performantele telefoanelor din gama Nokia S40.



Un joystick “incapatanat”

Daca din punct de vedere al designului si al constructiei nu avem niciun repros, situatia devine extrem de delicata atunci cand vine vorba de tastatura. Nu vorbim despre controversatele taste alfanumerice, ci despre joystick-ul de navigare si tastele soft. Joystick-ul este prea putin iesit in relief, find destul de greu sa-l misti in sus si in jos. Chiar daca ai degetele mai subtiri, situatia ramane neschimbata. In ceea ce priveste tastele soft, acestea reactioneaza foarte greu atunci cand sunt apasate.



O alta problema am intalnit atunci cand am testat fundalul luminos al tastaturii. Din pacate, am constatat ca sunt iluminate doar sirul de taste din stanga, care au rol si de taste shortcut.

Apeluri telefonice

Initierea si receptionarea apelurilor telefonice sunt lipsite de probleme. Din pacate, volumul difuzorului nu este unul dintre cele mai puternice. Lipsesc tonalitatile de bass, insa acest lucru nu trebuie sa ne mire, dat fiind ca o buna parte din telefoanele actuale se confrunta cu aceeasi problema.



Interfata telefonului

Interfata lui K810 este una standard, fiind un telefon fara sistem de operare. Interfata este foarte prietenoasa si nu ofera nicio noutate comparativ cu modelele anterioare.Sony Ericsson K810 beneficiaza de modul Flight. Atunci cand deschizi telefonul, iti apare optiunea pentru pornirea sa direct in modul Flight. Telefonul nu poate functiona in modul Flight fara cartela SIM.



In modul standby activ, ecranul afiseaza informatii despre semnalul de retea, nivelul bateriei, data si ora, precum si alarma care a fost programata. Apasand padul de navigare in orice directie poti accesa o optiune sau o aplicatie, in functie de preferinta ta. Meniul principal este alcatuit din icon-uri animate tip 4 x 3. Toate submeniurile sunt afisate sub forma de lista, avand mici icon-uri in partea stanga. Telefonul reactioneaza rapid la orice comanda si la orice aplicatie a fiecarui submeniu.

Telefonul vine cu cateva teme preinstalate. Se poate schimba setarea culorilor, wallpaperul si chiar icon-urile meniului. Intalnim si meniul Activity care are o tasta speciala de acces rapid direct pe tastatura. Tab-ul Now ofera posibilitati multi-tasking- de exemplu poti rula simultan 2 aplicatii Java si poti asculta radioul sau poti folosi player-ul muzical. De asemenea, ofera accesul rapid la cele mai recente evenimente, la meniul web si la meniul My Shortcuts, care contine o lista a celor mai folosite optiuni, acest meniu putand fi configurat de user.



Agenda telefonica

Interfata agendei telefonului este simpla si usor de folosit. Poti alege ca telefonul sa afiseze fie contactele de pe cartela SIM, fie cele din memoria telefonului. Ambele listen u pot fi afisate in acelasi timp. O optiune interesanta este aceea ca poti memora pe SIM orice nou contact pe care il adaugi in memoria telefonului. Capacitatea agendei telefonice este de 1000 de contacte, insa poti adauga in agenda pana la 2500 de numere. Contactele pot fi afisate in functie de nume sau prenume. Cautarea unui anumit nume se face prin tastarea graduala.



Fiecarui contact adaugat ii poti asocia 5 numere de telefon: mobil, acasa, de la munca, fax sau alt numar. Acesta reprezinta primul tab pentru noile contacte. Al II-lea tab este destinat adresei de e-mail si paginii web. In cel de-al III-lea tab poti adauga o imagine si un ton de apel special. In cel de-al IV-lea tab se pot adauga urmatoarele informatii: functie, companie, strada, oras, judet, cod postal, tara. In ultimul tab se pot trece informatii suplimentare precum si data nasterii. Atunci cand adaugi o data de nastere, telefonul te intreaba daca doresti sa fie adaugata si in calendar si daca vrei sa i se asocieze si un reminder.



Administrarea apelurilor telefonice

Apelurile telefonice sunt structurate in 4 campuri diferite: toate apelurile, apeluri receptionate, numere formate si apeluri ratate. Cele 4 campuri pot stoca 30 de apeluri, impartite in rubrici separate.



Mesaje

Toate mesajele, exceptand e-mail-urile, sunt stocate intr-un singur Inbox. Telefonul dispune si de un cititor de feed-uri RSS care foloseste web browser-ul NetFront. Cand tastezi un mesaj, exista si un contor de caractere, care iti apare apare pe ecran atunci cand mai sunt 20 de caractere pana la limita de 160. Nu lipseste nici popularul dictionar T9.



Un sunet de buna calitate marca Sony Ericsson

Playerul muzical al lui Sony Ericsson K810 suporta fisiere MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA, M4A si MIDI. La capitolul presetari ale equalizerului, spre deosebire de alte modele din seria W, K910 are setarea MegaBass. Datorita faptului ca Sony Ericsson K810 suporta multi-tasking, playerul sau poate rula fara nicio problema si in background. Calitatea sunetului este foarte buna. Acelasi lucru il putem spune si despre castile playerului.



Playerul video este bine pus la punct. Poti viziona clipurile video si in modul landscape. Radioul FM poate memora pana la 20 de statii radio presetate si are suport RDS.



Lucrul cu fisierele

La capitol fisiere nu am intalnit nicio noutate. Poti marca fisiere(unul sau mai multe), le poti copia sau muta. De asemenea, poti creea sau sterge foldere. Exista 3 campuri cu liste de fisiere: unul pentru fisierele din memoria telefonului, altul pentru cele de pe stick-ul de memorie si inca unul pentru toate fisierele. Memoria interna telefonului este de 64MB. De asemenea, aparatul dispune si de un slot pentru card Memory Stick Micro M2. Pachetul retail al telefonului constine un card de 128 MB, care este insa insuficient pentru un telefon cu camera de 3 megapixeli.



Afisarea imaginilor se poate face in forma de lista cu sau fara thumbnail-uri. De asemenea, ele pot fi vizualizate sub forma de thumbnail-uri tip 3 x 3 sau 5 x 5. Tot in modul thumbnail pot fi afisate si fisierele video.



O optiune interesanta este modul Timeline, cu ajutorul caruia poti filtra imaginile in functie de luna in care au fost facute. Dupa ce ai specificat luna, poti alege si data exacta. Afisarea in modul Timeline este intalnita din ce in mai mult la modele Sony Ericsson mai noi.



Imaginile mai pot fi vizualizate vertical(modul portret) sau orizontal(modul landscape). Cand fotografiile sunt afisate una cate una, telefonul le incarca la o calitate slaba pentru a permite o navigare mai rapida. Dupa ce ai gasit o anumita imagine, o poti vizualiza in modul fullscreen daca te poti opri din navigat pentru o secunda, telefonul incarcand poza la calitate normala.



Imaginile pot fi marite chiar si de 32 de ori. Din pacate, fotografiile marite mai mult de 8 ori nu ofera prea multe detalii si sunt ceva mai neclare.

Pozele pot fi editate sau pot fi trimise prin MMS sau e-mail sau prin Bluetooth si port infrarosu. Pentru o editare detaliata a fotografiilor poti apela la aplicatia PhotoDJ. Poti modifica balansul albului, stralucirea si contrastul, poti elimina efectul „ochi rosii”, ba chiar poti adauga efecte color precum negativ sau sepia. In plus, imaginii i se poate adauga frame sau text.



Camera foto

Sony Ericsson K810 are aceeasi camera ca si modelul K800. Singura diferenta notabila este o usoara imbunatatire a interfetei pentru user.



Printre optiunile camerei intalnim: modul nocturn, auto-timer, panorama, frame-uri si modul multishot. Se pot opera modificari la balansul albului si se pot adauga si cateva efecte color. Spre deosebire de telefonul Sony Ericsson K550, intalnim si modul de fotografiere BestPic. K810 poate fotografia si in modul macro, avand in plus cateva setari suplimentare pentru blitul Xenon. Blitul are optiunea de inlaturare a efectului “ochi rosii”.



Am constatat ca fotografierea la nivel macro functioneaza ceva mai bine decat la modelul K800. Calitatea imaginilor luate din exterior este foarte buna, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. De remarcat este faptul ca nuantele rosiatice intalnite la fotografiile facute in exterior cu K800 nu apar si la Sony Ericsson K810. Imaginile capturate in interior au o calitate acceptabila, insa le lipseste contrastul. Aceeasi problema am intalnit-o si la Sony Ericsson K800. Singura solutie este editarea fotografiilor cu ajutorul aplicatiei PhotoDJ.



Sony Ericsson K810 trebuia sa dispuna si de aplicatia PhotoFix, cu ajutorul careia poti modifica pozele mai intunecate. Din pacate, aceasta optiune nu era disponibila in varianta beta testata de noi, insa, cu siguranta, nu va lipsi din meniul versiunii finale a telefonului.



Clipurile video sunt capturate la o rezolutie slaba(QCIF). Optiunile camerei video sunt asemanatoare cu cele intalnite la camera foto, cu cateva diferente nesemnificative.
Nu trebuie sa uitam nici posibilitatea de initierea de apeluri video cu ajutorul unei camere VGA suplimentare. Imaginea persoanei apelate este afisata in mijlocul ecranului, in timp ce imaginea ta se afla in partea stanga, in coltul de sus. Exista posibilitatea afisarii fullscreen a imaginii tale in timpul conversatiei, dand impresia ca vorbesti in fata unei oglinzi. In timpul apelului video poti mari digital imaginea ta pana la 2x sau o poti inlocui cu o fotografie din telefon. Poti seta durata expunerii camerei, ba chiar o poti seta pe modul nocturn. Sunt 3 tipuri de calitate a imaginii video: Smooth, Sharp si Normal. Setarea Smooth ofera o imagine cursiva, iar modul Sharp ofera imagini mai detaliate.



Conectivitate

Pe langa 3G si GPRS pentru transfer rapid de date, apeluri video si suport pentru streaming, telefonul ofera posibilitati de conectivitate precum suport USB, Bluetooth si port infrarosu.
Browserul web cu HTML Access NetFront integrat isi face treaba foarte bine. Intalnim o multime de optiuni: poti vizualiza pagini fullscreen fara afisarea meniurilor sau poti rasfoi pagini de Internet in modul landscape. Intalnim WAP si o serie de tipuri de afisare a imaginilor. Suporta continut creeat in HTML 4.01, xHTML 1.0, CSS si Java script, WAP 2.0. Protocoalele suportate sunt SSL/TLS.Functia smart-fit a browserului permite vizualizarea completa a paginii web pe ecranul telefonului. Navigarea pe web este rapida, paginile incarcadu-se extrem de usor.

Telefonul suporta Bluetooth 2.0 cu profil A2DP, userul putand folosi fara probleme Bluetooth stereo. Nu lipseste nici profilul Human Interface Device (HID), care permite telefonului sa fie folosit pe post de telecomanda pentru PC si pentru alte dispozitive echipate cu Bluetooth. Telefonul mai poate fi folosit si ca modem Bluetooth pentru accesul Internet de la un PC sau un laptop.
K810 are suport pentru sincronizare locala sau de la distanta a contactelor si datelor din calendar. Conectivitatea USB este de doua tipuri: unul pentru transfer de fisiere si unul pentru transfer de date via Internet.

Functii de organizer

In meniul principal intalnim icon-ul Organizer care contine o serie de aplicatii: calendar, task-uri, note, alarme, sincronizare, calculator, timer, cronometru. Calendarul ofera afisarea lunara, saptamanala si zilnica. Asa cum am mai mentionat anterior, atunci cand adaugi o data de nastere in agenda telefonica, esti intrebat daca doresti ca aceasta poate fi adaugata si in calendar. Reminderele pot fi adaugate ca Subjects.



Notele pot fi scrise asemeni unor mesaje, de un mare ajutor fiind si dictionarul T9. Exista 5 tipuri de alarme. Fiecare dintre ele ofera o serie de optiuni- poti alege repetarea alarmei in anumite zile ale saptamanii sau in fiecare zi. Mai mult decat atat, poti adauga un text si o imagine alarmei setate.



Inregistrarea vocala nu are are o durata fixa, totul depinzand doar de memoria libera a telefonului. Calculatorul este unul standard, intalnit la majoritatea modelelor Sony Ericsson. La capitolul Aplicatii intalnim MusicDJ, VideoDj si FaceWarp. VideoDj te ajuta sa creezi clipuri video, editand imaginile deja inregistrate si adaugand efecte vizuale precum si un fundal muzical. MusicDJ este o aplicatie simpla care permite sa compui tonuri polifonice de apel. Cu ajutorul aplicatie FaceWarp, poti modifica fotografiile tip portret, adaugandu-le fete si grimase amuzante.

De asemenea, exista si o aplicatie HP Print, care iti permite sa tiparesti direct la imprimanta imaginile, contactele si evenimentele din calendar.



Mai intalnim si aplicatia Music Mate, pe care o intalnim, de altfel, la toate telefoanele din seria Sony Ericsson Walkman. O noutate o constituie aplicatia Photo Mate, care iti ofera o serie de sfaturi si trucuri pentru a realiza fotografii cat mai reusite.

Jocuri
Sony Ericsson K810 vine cu doua jocuri preinstalate, care nu aduc nimic nou; Quadra Pop( joc asemanator cu celebrul Tetris) si Sony Ericsson WTA Tour( un amuzant joc de tenis). Din pacate, in varianta beta a lui K810 am intampinat unele probleme atunci cand am incercat sa rulam jocul Quadra Pop.



Aprecieri finale

Sony Ericsson K810 intentioneaza sa calce pe urmele succesorului sau si incearca sa castige simpatia clientilor printr-o interfata extrem de prietenoasa a camerei foto. Din acest punct de vedere nu avem nicio obiectie: atat optiunile camerei cat si capturarea imaginilor functioneaza impecabil.
Din pacate exista cateva elemente care te fac sa te gandesti daca se merita cu adevarat sa achizitionezi acest telefon: aspectul ciudat al tastaturii, jostick-ul greu de folosit si tastele soft. Consideram ca Sony Ericsson K810 nu este o investitie tocmai rentabila. Sfatul nostru este sa optezi pentru modelul Sony Ericsson K800. Mai ales ca este foarte probabil ca odata cu patrunderea pe piata a lui K810, pretul lui K800 sa scada destul de mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea