Stiinta & Tehnologie

#smartphone #evolutie telefoane #tehnologie

Cum au evoluat telefoanele de-a lungul timpului: de la primele aparate mobile la smartphone-uri

Iti mai poti imagina o lume fara telefoane mobile? Tehnologia a evoluat atat de mult in ultimii zece ani, astfel incat smartphone-urile au devenit o extensie a noastra, cu care facem fotografii, platim, lucram, socializam si lista poate continua. Astazi, sa nu ai un smartphone sau sa folosesti un telefon care era la moda in anii ‘90 este un lucru neobisnuit.

Si, cand te gandesti in perspectiva, nu ne despart atat de multi ani de perioada in care telefoanele tip “caramida” erau in voga si putini isi permiteau sa le cumpere. Astazi, acele modele extrem de populare au devenit telefoane ieftine, care isi dovedesc utilitatea doar cand vrei sa suni pe cineva. Daca esti curios sa afli care a fost parcursul telefoanelor mobile in istoria moderna, afla in cele ce urmeaza:

Anii ‘80

Ne intoarcem in anul 1984, cand Motorola DynaTAC 8000xl si-a facut aparitia pe piata, fiind totodata si primul telefon mobil lansat in lume. Acesta cantarea nu mai putin de 1 kg, avea o lungime de 30 cm si o grosime de 9 cm. Principala lui capacitate, pe langa faptul ca era portabil, era ca puteai purta conversatii de 30 minute si avea o autonomie a bateriei de opt ore. Dincolo de noutatea cu care venea pe piata, mai era un factor care uimea potentialii clientii - pretul sau de 3 149 dolari, echivalentul a 7 077 dolari in prezent.

Anii ‘90

Zece ani mai tarziu, dimensiunile telefoanelor mobile au inceput sa se micsoreze, odata cu lansarea modelului MicroTAC 9800x de catre Motorola. Designul sau era mult mai ergonomic, cu clapa pe butoane, si a fost conceput astfel incat sa incapa intr-un buzunar de camasa. Era cu 10 cm mai scurt si cu 500 g mai usor. In acea perioada cand Motorola domina piata, s-a lansat si brandul Nokia. Acesta a lansat modelul Nokia 1011, primul telefon GSM, care functiona pe o retea digitala si care iti permitea sa trimiti SMS-uri. Mai tarziu, compania a inceput sa produca din ce in ce mai multe modele de telefoane mobile, cu un design mai atractiv, mai mici si customizabile. Cel mai popular model al brandului a fost 3310, pe care il puteai vedea la urechea oricarui trecator, pe strada. 

Anii 2000

In anii 2000, Nokia a inceput sa isi piarda din clienti, odata cu aparitia altor branduri de telefoane, precum Sony Ericsson, Samsung sau LG. Acestea au lansat pe piata modele cu camere foto incorporate, au introdus ecranele colorate, functia de descarcare a continutului multimedia si MP3 player-ul. In 2004, brandul Motorola a lansat modelul RAZr V3i, care se lauda cu toate aceste functionalitati si un design modern, motiv pentru care au si vandut peste 135 milioane de exemplare.

Anii 2010

In anii 2010, sa detii un telefon Huawei, Samsung, Blackberry sau Apple devenea un lucru normal, deoarece aceste branduri erau cele care dominau piata. Epoca smartphone-urilor incepuse deja, la fel si cea a retelelor de socializare Instagram si Facebook. Fiecare model nou lansat venea cu functionalitati si mai impresionante pentru utilizatori, precum platirea facturilor din aplicatiile de banking. Camerele foto integrate deveneau din ce în ce mai bune, uimind prin calitatea imaginilor. In 2004, odata cu integrarea sistemului GPS, termenul de smartphone a inceput sa devina popular in lume.

Astazi

In prezent, peste 80% din populatia lumii detine un smartphone si tot mai multi au devenit dependenti de el. Cele mai cunoscute branduri din lume lanseaza constant pe piata modele noi, care vin cu si mai multe functionalitati, astfel incat sa cucereasca utilizatorii. Rezistenta la apa a smartphone-urilor, posibilitatea de a plati oriunde cu ele, recognitia faciala, amprentele, ecranele curbate, tehnologia 5G sunt deja lucruri normale, care acum 20 de ani ni se pareau de domeniul SF-ului. 

Cine isi imagina acum 30 de ani ca vei putea plati la supermarket cu telefonul mobil sau ca vei putea face fotografii cu el, la nivelul unui aparat DSRL? Probabil ca prea putini. Evolutia tehnologica a revolutionat lumea, a schimbat mentalitati si sisteme, iar noua nu ne ramane decat sa vedem avantajele acestor lucruri si sa ne bucuram de ele.

Sursa foto: Freepik

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea