Stiinta & Tehnologie

# taxe auto #itp masina #itp #taxe #masina #compozitor

Ai masina? Ce bani trebuie sa mai scoti din buzunar din 2018

Incepand din 2018, cei care detin sau doresc sa-si cumpere o masina vor trebui sa respecte noi reguli in ceea ce priveste ITP-ul (inspectia tehnica periodica), dar si in ceea ce priveste taxele de inmatriculare a unui autovehicul.

Din 2018 soferii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru administrarea masinii dar si pentru amenzi, care vor fi mai mari.

Din data de 20 mai 2018, vor exista noi reguli pentru obtinerea ITP-ului, dar si masuri menite sa descurajeze inselatoriile pe piata auto second-hand. Parlamentul a aprobat, ca pe o formalitate, fara niciun vot impotriva si fara nicio modificare, Ordonanta Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea incadrarii vehiculelor inmatriculate sau inregistrate in normele tehnice privind siguranta circulatiei rutiere, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, prin inspectia tehnica periodica, care se afla deja in vigoare si-si produce efectele. Actul normativ introduce, in esenta, noi termene pentru efectuarea Inspectiei Tehnice Periodice, da puteri sporite inspectorilor RAR si prevede reguli in ceea ce priveste kilometrajul masinilor, potrivit jurnalul.ro.

Ordonanta nu este insa completa si asteapta norme de aplicare. Momentan, nou ordonanta prevede ca "in cazul in care la Inspectia Tehnica Periodica se constata doar deficiente minore, se considera ca inspectia a fost trecuta, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspectiei".

Tot aici, deficientele majore sunt definite ca fiind acele deficiente "susceptibile sa compromita siguranta vehiculului, sa aiba impact asupra mediului sau sa-i puna in pericol pe ceilalti participanti la trafic si alte neconformitati mai importante".

In cazul masinilor ce au deficiente sau sunt sonsiderate epriculoase, ordonanta prevede ca "se considera ca inspectia nu a fost trecuta. Este necesara o noua inspectie a vehiculului in maximum 30 de zile de la inspectia initiala". Totodata, "o masina care prezinta mai multe deficiente la acelasi element inspectat poate fi clasificata in categoria imediat superioara de gravitate daca se poate demonstra ca efectul combinat al acestor deficiente ar genera un risc mai mare la adresa sigurantei rutiere", se mai spune in lege.

Acestea nu sunt singurele modificari. Noua lege prevede ca o masina second-hand sa poate fi cumparata pentru uz propriu, o data la doi ani. Prin aceasta lege se doreste limitarea numarului de masini pe care o persoana le poate cumpara in doi ani de zile si, totodata, frauda, fiind vizati in special, samsarii.

Taxele si amenzile se vor mari, insa momentan nu se stie cu cat. In plus, pentru cei care doresc sa detina mai multe masini in proprietate, taxele vor fi diferite.

Mai mult ca sigur, va exista o noua taxa de mediu care va purta o alta denumire decat cea folosita pana in prezent si care de aceasta data nu va mai fi sanctionata de UE pentru ca va avea o alta abordare.

Totodata, la nivel european este posibil sa apara o noua taxa pentru mediu care se va aplica tuturor autovehiculelor, indiferent de vechime. In acest caz, taxele vor fi diferite in functie de vechimea masinii, norma de poluare si cantitatea de noxe emisa.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea