Social

Zece judete au pus aviara la prajit

Carnea provenind de la doua ferme unde s-a depistat virusul gripei aviare ar putea ajunge in burtile bucurestenilor si ale locuitorilor din noua judete ale tarii.

Prezenta virusului gripei aviare intr-o ferma avicola din Codlea, judetul Brasov, dezvaluie incompetenta responsabililor sanitar-veterinari. In premiera virusul gripei aviare a reusit sa patrunda intr-o crescatorie.

Mai mult decit atit, oficialii locali nu au anuntat timp de citeva zile despre situatia creata. Ba chiar, transportul de pui a ajuns in toate colturile tarii.

Situatia de la Brasov privind cazurile de gripa aviara este cea mai complicata de pina acum intrucit, pentru prima data, boala a aparut intr-o ferma, apoi pentru ca au fost facute livrari de pasari in mai multe judete, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Au vindut pui suspecti de gripa aviara

Desi stiau despre problemele existente la ferma Drakom Silva SRL Codlea, oficialii locali nu au facut nimic. In urma cu sapte luni, imediat dupa aparitia gripei aviare in Romania, autoritatile sanitar-veterinare au aplicat firmei o amenda de 30 de milioane de lei tocmai pentru ca nu respectau normele in domeniu. De atunci nimeni nu a mai verificat ferma.

Este o situatie regretabila. Fermele din intreaga tara aveau obligatia de a duce la indeplinire masurile de biosecuritate impuse de Comandamentul Central Antiepizootic. In mare parte, supravegherea respectarii normelor este responsabilitatea Comandamentelor locale, a spus Gheorghe Flutur.

Din pacate, autoritatile brasovene au dovedit ca nu si-au facut treaba, la ferma din Codlea fiind depistate si alte probleme. Firma nu avea medic veterinar, a vindut pasari fara sa aiba avizele necesare si folosea forta de munca la negru. Cel mai grav este ca a vindut carne si pui, desi rata mortalitatii in crescatorie era foarte mare.

Inca de acum o saptamina au murit aproape 3.000 de pasari, dar Vasile Dirdala, patronul firmei, a continuat linistit sa comercializeze pasari si nici nu a anuntat autoritatile decit joi. Nu se stie numarul de pui comercializati (fiind vinduti fara documente), dar sigur 15 tone de carne au ajuns in cel putin trei judete (Vrancea, Covasna si Prahova).

Mai grav este ca ferma Pati Prod, aflata tot pe platforma Codlea, a comercializat si ea carne care, desi avizata sanitar-veterinar, provenea de la pasari foarte probabil bolnave, testul rapid efectuat ieri iesind pozitiv, in alte sase judete (Dolj, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Vilcea, Galati) si in Bucuresti.

Tara Fagarasului, invadata de gripa aviara

Primele victime ale inconstientei patronilor si autoritatilor sint localnicii din Tara Fagarasului, unde au ajuns puii vinduti de Adrian Acsinte (care a cumparat pasarile de la Drakom Silva). In class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/ hurez " title="hurez">hurez " title="hurez">Hurez si Fagaras a fost deja confirmat virusul, iar in Ucea, Vistea, Parau, Soars si Simbata de Sus fiind obtinute rezultate pozitive in urma testelor rapide.

Oamenii care ar fi putut intra in contact cu pasarile sau carnea comercializata trebuie sa fie vaccinati si tinuti sub supraveghere, a spus Flutur. Cei vizati insa sint foarte multi si, mai ales, greu de identificat. S-a ajuns ca locuitorii dintr-un sfert din judetele tarii sa fie in pericol de imbolnavire. Aceasta pentru ca autoritatile au scapat situatia de sub control, trezindu-se ca nu pot depista rapid unde au ajuns pasarile, dar si carnea livrata. Chiar daca avea avizul unui medic veterinar, carnea vinduta de la abatorul firmei Drakom Silva este cautata prin toata tara pentru a fi confiscata si distrusa.

Inspectorii sanitari urmaresc carnea

Autoritatile sanitar-veterinare au demarat actiunea de depistare a carnii de pasare din mai multe zone ale tarii, despre care banuiesc ca provine de la fermele din Codlea. Se pare ca o parte din carne chiar a ajuns in magazinele din tara.

Astfel, au fost confiscate 1.660 kg de carne care ar fi ajuns pe mesele locuitorilor din Focsani, alte trei tone fiind sechestrate dintr-un supermarket din Galati, iar doua tone din 11 unitati comerciale din Prahova. In plus, responsabilii Ministerului Agriculturii au decis sa interzica transportul pasarilor vii pe intregul teritoriu al tarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea