Social

#vreme intabila # cod portocaliu de canicula #vreme caniculara # ploi torentiale #avertizare polei # avertizare vijelii #cod rosu de canicula

Vremea a luat-o razna! COD ROSU de canicula, cu temperaturi de 39 de grade la umbra! Ploi torentiale, vijelii si grindina spre seara

Este canicula in toata tara. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o atentionare de tip cod rosu de canicula pentru urmatoarele zile, pentru sase judete din tara. Restul judetelor se afla sub avertizare de tip cod portocaliu si cod galben de canicula.

 

Canicula nu este singura ca le pune romanilor probleme. In paralel este in vigoare si un cod galben de instabilitate atmosferica accentuata.  Iata cum va fi vremea in urmatoarele zile.

COD ROSU de canicula

Este avertizare de tip cod rosu de temperaturi extreme si disconfort termic deosebit de accentuat, pana sambata dimineata. Zone afectate sunt: judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud.

„Joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), in zonele joase din judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud se vor inregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge si depasi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa in jurul valorilor de 38...39 de grade in judetele Arad, Bihor si Satu Mare, iar in Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul noptilor temperaturile se vor mentine ridicate si doar in orele diminetilor se vor inregistra valori in general de 20...24 de grade.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula

In intervalul 30 iunie si 1 iulie este in vigoare un cod portocaliu de canicula. Un val de caldura persistent si disconfort termic accentuat vor afecta zone din  Banat, Transilvania si Moldova.

“In zilele de joi (30 iunie) si vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de caldura va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18...22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor inregistra pe arii restranse si in restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborate decat valorile extreme.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

Valul de caldura si disconfortul termic ridicat va afecta si restul teritoriului in perioada 30 iunie si 1 iulie. Inclusiv Capitala este vizata de un cod galben de canicula. 

„In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.”, potrivit ANM.

COD GALBEN de instabilitate atmosferica temporar accentuata

In ciuda caniculei care afecteaza toata tara, in intervalul 30 iunie, ora 14:00 - 30 iunie, ora 21:00 intra in vigoare un cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata, care va afecta o mare parte din teritoriul tarii.

“In cea mai mare parte a Moldovei, in nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum si local in zona Carpatilor Meridionali si Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (cu viteze de peste 55...70 km/h), descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20...30 l/mp.”, avertizeaza ANM.

Temperaturi de 36 de grade in Capitala

Capitala nu este ocolita de canicula. Temperaturile vor creste accelerat, in special la amiaza, iar aerul va deveni irespirabil.

“In zilele de joi si vineri (30 iunie si 01 iulie) vremea va fi caniculara, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatura umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Vor fi temperaturi maxime de 34...36 de grade si minime de 18...21 de grade. Probabilitatea pentru manifestari specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata in dupa-amiaza zilei de vineri (01 iulie).”, anunta ANM.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea