Social

#transmisabilitate #variola maimutei #avertisment medici #medici #europa

Variola maimutei a suferit mutatii in Europa! Avertismentul medicilor: “Este mai transmisibil”

Variola maimutei a evoluat semificativ, sustin oamenii de stiinta care il studiaza inca de acum 50 de ani cand a aparut pentru prima data in Africa.

Acestia sustin ca virusul care circula in Europa a suferit modificati fata de varianta initiala descoperita in Africa. In urma descventierii genomului acestuia s-a descoperit ca virusul a suferit zeci de modificari.

Cea mai important modificare tine insa de transmisabilitatea acestuia.

Presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina, Marius Geanta, sustine ca nu trebuie sa ne panicam si ca exista solutii prin care in Europa sa se ajunga la “zero cazuri” de variola maimutei.

”Toate datele care provin din secventierea probelor din cazurile de acum si sunt din ce in ce mai multe, ne arata ca foarte probabil vorbim despre o sursa unica pentru cazurile din Europa. Este putin probabil sa fie o sursa diferita pentru cazurile din Spania si cele din Marea Britanie, de exemplu.

In comparatie cu virusul secventiat in Marea Britanie in 2018-2019, cel de acum seamana foarte mult dar nu este intact.

Prezinta unele mutatii, iar numarul acestora este putin mai mare decat era de asteptat in comparatie cu modul in care s-a comportat virusul din Africa si cel din Europa”, a explicat specialistul, citat de ziare.com.

Cele mai mari ingrijorari ale oamenilor de stiinta vin in contextul transmisabilitatii virusului. Avand in vedere mutatiile suferite, oamenii de stiinta sustin ca virusul este mult mai transmisibil fata de acum 50 de ani. 

”Dintre toate aceste mutatii, probabil cele mai relevante sunt cele care fac ca transmisibiltatea virusului de la om la om sa fie ma mare decat stiam. Nu vorbim despre o transmisibilitate la fel de mare ca SARS-CoV-2. Vorbim in continuare despre un virus care se transmite foarte incet, dar aceste mutatii fac ca o anumita proteina din organismul nostru care in general inactiveaza virusul, sa fie inactivata ca urmare a acestor modificari iar atunci persoana respectiva se infecteaza mult mai usor.

Este o constatare importanta din punct de vedere al secventierii genomice. Nu este cazul sa ne panicam, este o informatie stiintifica si de valoare, numai ca asa cum vorbeam si in cazul SARS-CoV-2 trebuie sa punem aceasta informatie si in contextul sanatatii publice, adica sa vedem daca aceste mutatii determina in viata reala o transmitere mai rapida de la om la om.

Pentru a vedea acest lucru, este nevoie sa vedem care va fi dinamica acestor cazuri in aceasta saptamana si urmatoarea sa vedem care va fi trendul acestora”, a mai spus medicul, potrivit sursei citate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea