Social

# utilizare pesticide #pesticide

Utilizarea sigura si corecta a pesticidelor

Inainte de a utiliza un pesticid trebuie citite indicatiile de pe eticheta si respectate. De asemenea, utilizatorul trebuie sa isi ia toate masurile de protectie necesare. Expunerea la pesticide poate dauna sanatatii si, daca utilizatorul a inhalat, ingerat sau a intrat in contact direct cu ele, trebuie sa ia masurile adecvate.

Echipamentul de protectie necesar cand lucrezi cu pesticide

Purtarea echipamentului de protectie adecvat cand folosesti pulverizatoare si atomizoare  pentru insecticide este esentiala! Pentru a nu intra in contact direct cu substantele, echipamentul ar trebui purtat inca din prima clipa, cand este deschis recipientul cu pesticide. Echipamentul potrivit consta in camasi cu maneca lunga, pantaloni lungi, salopete, manusi neabsorbante, incaltaminte din cauciuc, palarie si ochelari de protectie.

Ce masuri trebuie luate la amestecarea sau aplicare unui pesticid

Persoana care amesteca sau aplica pesticide, nu trebuie sa fumeze sau sa manance simultan, pentru ca se va expune riscului de a ingera substantele, iar unele dintre acestea sunt inflamabile.

Trebuie citite cu atentie instructiunile de utilizare de pe eticheta si apoi respectate. De asemenea, pesticidele vor fi folosite doar in scopul caruia ii sunt destinate si numai in cantitatea recomandata si in conditiile indicate.

Pesticidul va fi diluat sau amestecat in aer liber intr-o zona foarte bine ventilata. Trebuie folosita doar cantitatea indicata pe eticheta si masurata cu atentie. Pentru ca pesticidele se degradeaza si isi pierd eficienta daca sunt depozitate, se va pregati doar necesarul pentru fiecare aplicare.

Copiii, animalele de companie si jucariile acestora trebuie sa fie tinute cat mai departe de zonele de preparare si aplicare a pesticidelor pe toata perioada mentionata pe eticheta produsului. Daca nu este specificat timpul, inainte de a intra in zona, se va astepta pana cand pesticidul se usuca.

Imbracamintea contaminata cu concentrat de pesticide trebuie aruncata si, daca ai intrat in contact cu substantele, trebuie sa te speli imediat cu apa si sapun.

Depozitarea corecta a pesticidelor

Pesticidele nu trebuie puse niciodata in recipiente alimentare cum ar fi sticlete de lapte sau de sucuri. Pentru a evita confuziile care pot genera accidente, pesticidele vor fi pastrate in recipientul lor original, cu capacul bine fixat. Daca sunt scurgeri de pesticide, se vor curata imediat, folosind rumegus, vermiculit sau asternut pentru pisici. Apoi vor fi maturate intr-un sac de gunoi de plastic si aruncate conform instructiunilor de pe eticheta produsului.

Aplicatii de interior pentru pesticide

Inainte de a le utiliza in aplicatii de interior, trebuie citita eticheta pentru a verifica daca sunt destinate acestui lucru. Nu se vor utiliza niciodata in interior pesticide pentru care pe eticheta este mentionat ca sunt doar pentru exterior.

Trebuie asigurata ventilatia adecvata si, daca instructiunile de pe eticheta permit, se vor lasa toate ferestrele deschise si ventilatoarele in functiune. Insa, in cazul unui pesticid care trebuie aplicat intr-o incapere ventilata, trebuie sa parasiti camera imediat dupa aplicare. De asemenea, trebuie sa va asigurati ca in incapere nu vor intra copiii sau animalele de companie.

Aplicarea solutiilor se va face pe zone limitate cum ar fi crapaturile si niciodata pe toata podeaua sau pe toti peretii. Se va face acest lucru doar daca pe eticheta este mentionat explicit.

Masuri de precautie in depozitarea pulverizatoarelor

Nu se va folosi niciodata mai mult decat cantitatea necesara iar pulverizatoarele trebuie sa fie tinute cat mai departe de surse de aprindere precum cuptoarele, sobele sau incalzitoarele. De asemenea, pulverizatoarele nu vor fi lasate in spatiile mici si inchise cum ar fi dulapurile sau zona de sub masa.

Utilizarea pulverizatoarelor in bucatarie

Inainte de a incepe, trebuie indepartate toate alimentele si vasele de bucatarie. Pesticidele nu trebuie sa ajunga pe suprafetele pe care se prepara mancarea. Inainte de a pune la loc toate obiectele din bucatarie, asteapta ca rafturile sa fie bine uscate si curata orice suprafata care ar putea fi contaminata cu pesticide. De asemenea, acopera acvariile cu folie de plastic inainte de a aplica pesticidele.

Utilizarea pesticidelor in aer liber

Pentru a preveni deriva pesticidelor, adica miscarea lor departe de zona de aplicatie, urmeaza cu strictete instructiunile de pe eticheta. Totodata, nu aplica niciodata pesticide in zilele cu vant sau cu rafale cu directii oscilante. Pentru a reduce aburii, foloseste la pulverizator duze cu picaturi grosiere. Picaturile mari ajuta si la prevenirea devierilor.

Pentru a obtine o acoperire buna si a preveni deriva, pulverizeaza solutia cat mai aproape de tinta.

Nu aplica pesticidele in zilele foarte calduroase cu temperaturi de peste 30 de grade, pentru ca ingredientele active se pot vaporiza si deplasa pe alte suprafete decat cele vizate. De asemenea, nu aplica pesticide in exces pentru ca se vor scurge si pot contamina apele menajere si, odata contaminate, poate fi imposibil sa le mai cureti. Totodata, aplicarea excesiva a pesticidelor poate lasa reziduuri daunatoare pe legume si fructe si ar putea afecta si alte plante, animalele salbatice si pestii.

FOTO: casaidea.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea