Social

#asigurare motocicleta #motocicleta #rca

Asigurare motocicleta. Totul despre asigurarea RCA pentru motocicleta ta

 

Vine primavara, iar vremea este numai buna sa-ti scoti motocicleta sau scuterul la plimbare?

Indiferent ca esti un impatimit al adrenalinei pe 2 roti, iti place sa simti aerul de primavara ceva mai intens sau folosesti motorul ca mijloc de miscare mai rapid si mai eficient intr-un trafic despre care toti stim ca in Romania nu e tocmai prietenos cu timpul, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de o asigurare RCA. Aceasta iti va proteja in primul rand buzunarul si apoi iti va acoperi din punct de vedere legal calitatea de sofer pe drumurile din Romania.

Ce este asigurarea RCA pentru motocicleta

Asiguarea RCA pentru motocicleta, functioneaza pe acelasi principiu ca o asigurare RCA pentru orice autovehicul si reprezinta un contract incheiat intre proprietarul motorului si o companie de asigurari autorizata. Prin acest contract, compania de asigurari isi ia angajamentul ca va suporta pagubele financiare generate in urma unui accident rutier provocat din vina ta. Mai exact, daca te grabesti cu plecarea de la semafor si acrosezi oglinda unui alt participant la trafic, asigurarea RCA va achita paguba catre proprietarul masinii care a ramas fara oglinda. Un aspect important de stiut este ca asigurarea RCA are titlu de obligativiate in Romania si circulatia fara asigurare va atrage sanctiuni.

Din fericire in acest moment toate asigurarile RCA se emit in format electronic si pentru a fi valabile, politele de asigurare RCA trebuie sa aiba mentionate urmatoarele detalii:

  • Datele apartinatorului si compania de asigurari aleasa
  • Perioada in care asigurarea va fi valabila. Foloseste calculatorul de asigurare rca online si vezi cat costa asigurarea pentru motocicleta ta in functie de perioada dorita.
  • Valoarea maxima de despagubire
  • Prima de asigurare
  • Comisionul de intermediere pe care brokerul de asigurare il primeste. In cazul in care nu inchei asigurarea printr-un broker, comisionul va merge catre agent.
  • Clasa de bonus-malus; Daca motocicleta ta incheie asigurare in vederea inmatricularii, clasa de bonus va incepe cu 0.
  • Datele de identificare ale motorului
  • Tarile in care asigurarea moto este valabila – in cazul in care nu stiai deja, asigurarea RCA incheiata in Romania, este valabila si in majoritatea tarilor din UE si nu numai; cauta codurile de tara in partea de jos a asigurarii RCA, sa le vezi pe toate.

Bine de stiut: In Romania se poate incheia o asigurare RCA cu oricare dintre societatile autorizate in acest sens cu conditia ca motocicleta sa fie inmatriculata sau asiguarea sa se incheie in vederea inmatricularii. Asadar, motocicleta cu acte de Germania si asigurare RCA in Romania nu exista.

Cat costa asigurarea RCA pentru motocicleta ta

Costul asigurarilor RCA pentru scutere sau motocicleta variaza si functioneaza si acestea pe acelasi principiu ca cel al asigurarilor RCA auto. Desi preturile sunt mai mici decat cele pentru autovehicule, capacitatea motorului, varsta si antecedentele soferului si nu un ultimul rand destinatia motocicletei, vor influenta pretul asigurarii. Daca ai de exemplu o motocicleta sport, destinata sporturilor extreme, costul asigurarii va fi evident mai mare, intrucat si riscurile sunt mai mari.

La fel ca si in cazul asigurarilor RCA, preturile sunt diferite de la un Asigurator la altul, de aceea daca urmaresti sa achizitionezi asigurarea la un pret bun sau iti doresti pur si simplu sa urmaresti tarifele practicate in piata, recomandam sa-ti indrepti atentia catre un broker de asigurari. De regula, brokerii aduna toti asiguratorii intr-un singur loc, indiferent ca vorbim despre o platforma online sau intr-un punct fizic si iti vor putea pune la dispozitie toate preturile din piata.

Concret, poti accesa un calculator online de asigurare rca, alege categoria si completeaza restul datelor personale si ale motocicletei tale, iar in final aplicatia iti va afisa toate tarifele de la toti asiguratorii din Romania. Toate aceste date le poti obtine din confortul propriei case, de pe telefon sau pe desktop, in cateva minute, fara sa te deplasezi sau sa pierzi timp cu telefoane.

Bine de stiut: Asigurarea pentru motocicleta poate fi incheiata pe 1, 2,3 luni sau chiar pe tot anul. Asa ca, indiferent ca iti scoti motocicleta la plimbare pe tot timpul anului sau doar in sezonul cald, vei avea posibilitatea de a jongla cu perioada de asigurare dupa cum doresti.

Incheie asigurarea rca pentru motocicleta ta!

Ce trebuie sa faci daca ai un accident cu motocicleta ta:

Daca te faci vinovat de producerea accidentului, prin asigurarea RCA, societatea de asigurare preia raspunderea de plata pentru daunele suferite de pagubit. Cumva, chiar daca avantajul nu este palpabil, nu beneficiezi in mod direct de banii pe care ii scoti din buzunar, imagineaza-ti cum ar fi ca pe nepusa masa sa fii nevoit sa platesti LA TERMEN reparatii pentru un autovehicul avariat. Chiar daca in cazul motocicletelor accidentele produc mai putine daune unor autovehicule si mai multe in general propriilor proprietari, riscul sub nicio forma nu trebuie minimizat, iar banii platiti pe asigurarea RCA sunt infimi pe langa amenda sau eventualele daune.

Bine de stiut: In cazul in care accidentul a avut loc intre 2 vehicule, indiferent ca vorbim de 2 roti sau 2, respective 4 roti si nu s-a soldat cu victime, nu este necesar ca documentele de despagubire sa fie intocmite de autoritati, formalitatile “administrative” pot fi intocmite si semnate de cei implicati prin intermediul constatului amiabil. Ulterior completarii si semnarii, acesta se va depune la compania de asigurari, care va elibera documentele de reparare si despagubire.

Cu alte cuvinte, formatul fizic al asigurarii RCA pentru motocicleta nu mai este obligatoriu a-l avea dupa tine, dar formularul de constat amiabil te va ajuta in cazul unui accident si recomandam sa-l printezi si sa-l tii bine. Nici nu stii cand vei avea nevoie de el.

 FOTO: i-asigurare.ro/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea