Social

Un sfert din romani nu stiu cine e premier

Un roman din patru crede ca ne-am integrat in UE Daca acum s-ar organiza alegeri prezidentiale , Traian Basescu ar iesi presedinte din primul tur cu 65% din sufragiile electoratului, iar daca s-ar organiza alegeri parlamentare , Alianta D.A. ar obtine majoritatea in Legislativ cu 59% din voturi.
Potrivit unui sondaj comandat de Fundatia pentru o Societate Deschisa , fata de octombrie 2004, Basescu a crescut ca intentie de vot cu 27 de procente, in timp ce Ion Iliescu s-a prabusit de la 38% la 17%. La fel s-a intimplat si cu Adrian Nastase, care, fata de 40% intentie de vot in octombrie 2004, a cazut la doar 20%.
PD cistiga teren

Si in ceea ce priveste partidele regasim aceeasi situatie. Alianta D.A., creditata cu 17% in octombrie anul trecut, ar aduna acum 59%, in timp ce PSD scade de la 32% la 20%. Interesanta este evolutia partidelor din interiorul Aliantei. Astfel, PD beneficiaza de o crestere spectaculoasa de la 19%, cu cit era creditat in octombrie 2004, la 31%. PNL cunoaste o crestere de doar 14 procente, de la 12%, la 26%.

In privinta activitatii guvernului, in topul nemultumirilor respondentilor se afla locurile de munca (75% sint nemultumiti si foarte nemultumiti), sanatatea (74% sint nemultumiti si foarte nemultumiti), nivelul de trai (72% sint nemultumiti si foarte nemultumiti) sau agricultura, domeniu de care 72% sint nemultumiti si foarte nemultumiti de cum este gestionat de Executiv. Doar 1% dintre romani sint foarte multumiti de activitatea guvernului, procentul pastrindu-se acelasi la toate domeniile prevazute in chestionar.
Cine-i Calin Popescu Tariceanu?

50% dintre romani prefera un lider care sa nu-si piarda timpul cu Parlamentul si cu alegerile. Totusi, o mare parte dintre respondenti, 76%, spun ca Romania ar trebui condusa de lideri alesi din popor. Pentru aceasta, 56% se pronunta in favoarea votului uninominal, iar 41% cer ca cele doua Camere ale Legislativului sa se desfiinteze si sa se reorganizeze in Parlament unicameral .

Cu toate acestea, romanii se dovedesc a fi foarte nestiutori in ceea ce-i priveste pe actorii scenei politice. Desi doresc vot uninominal, 52% nu isi cunosc parlamentarii pe care i-au ales in judet. Mai mult, 25% dintre romani nu cunosc numele actualului premier, iar 1% cred ca acesta este in continuare Adrian Nastase. In ceea ce-l priveste pe ministrul de Externe, 74% nu au nici cea mai mica idee cine este, 23% il cunosc, in timp ce 2% cred ca acesta este in continuare Mircea Geoana. Toate acestea in conditiile in care un sfert din populatie crede ca Romania este deja membra a UE.
Coruptia stagneaza

80% dintre romani considera in continuare coruptia ca fiind un fenomen generalizat. Totusi, jumatate dintre ei sint de parere ca in acest moment coruptia stagneaza, doar 9% cred ca a crescut, iar 23% spun ca a scazut.

In continuare, in topul coruptilor conduc parlamentarii, considerati de 65% dintre respondenti ca fiind aproape toti corupti sau o mare parte dintre ei. Ei sint urmati de medici si judecatori, care sint considerati corupti de 58% dintre romani, ministri - cu 56%, si politisti - cu 50%. Ziaristii sint considerati cea mai putin corupta breasla. Doar 16% dintre cei care au raspuns la aceste chestionare cred ca ziaristii au fost atinsi de acest flagel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea