Social

# inclazire globala # scadere consum carne #consum carne #poluare #carne #uniunea europeana #romania

UE trebuie sa scada consumul de carne. Noi reguli pentru statele membre

Uniunea Europeana trebuie sa scada consumul de carne cu pana la 71% pana in 2030, potrivit nui angajament al Bruxellesului. În paralel, pana in 2035 trebuie sa dispara automobilele cu benzina si gaz. Aceste masuri vin pentru a combate schimbarile climatice. Fermele de animale si masinile pe combustibil fiind o sursa importanta de poluare a aerului.

 

Romania se afla pe locul 25 in UE la consumul de carne. Reglile se aplica si pentru tara noastra. Consumul de carne trebuie redus cu doua treimi pana in 2030 si cu 3 sferturi pana in 2050.

Ba mai mult, noile reguli prevad si interzicerea reclamelor la produsele de carne.

Pentru a mentine incalzirea globala la cel mult 1,5 grade Celsius, emisiile de carbon trebuie sa fie reduse cu 45% pana in 2030 si sa ajunga la zero net pana in 2050. 

In Romania consumul de carne este de aproximativ 64 de kilograme de carne pe an. Potrivit noilor directive, un roman trebuie sa renunte la cel putin 40 de kilograme de carne pe an pana in 2030 si sa traiasca doar cu 12 kilograme de carne pe an pana in 2050. Adica, incepand din 2050 ar trebui sa consumam carne o data la trei zile, fara a depasi cantitatea de 120 de grame la portie.

Incalzirea globala, o adevarata problema

Potrivit oamenilor de stiinta Pamantul este cu 1,1 grade mai cald decat in urma cu 200 de ani. In plus, in aceste conditii emisiile de carbon continua sa creasca. Scopul consumului scazut de carne este pentru a reduce poluarea din agricultura. 

Asta cu atat mai mult cu cat oamenii arunca periodic mancarea la gunoi.  

Cea mai mare tara consumatoare de carne, din niunea Europeana, este Spania, unde un locuitor consuma 100 de kilograme de carne pe an.

In plus, agentiile de publicitate nu vor mai avea voie sa faca reclama la produsele din carne, pentru a ajuta oamenii sa faca fata nolui stil de viata. Primul oras din lume care aplica aceasta regula este Haarlem, un oras din Olanda, care va intrezice reclamele la carne incepand cu 2024.

Toata industria alimentara polueaza, spun specialistii. De la masinile agricole, la ingrasaminte, transporturi si preparare, pana la vanzarea si gatirea preparatelor din carne, iar toate aceste surse reprezinta 60% din emisiile de carbon cu efect de sera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea