Social

Transparency International: Legea lobby-ului determina cresterea traficului de influenta

Controversatul proiect privind elaborarea unei posibile legi a lobby -ului involbureaza apele in politica damboviteana si ingrijoreaza societatea civila. In timp ce guvernul si-a exprimat dorinta de a sustine o asemenea lege, prin vocea vicepremierului George Copos, presedintele a aratat ca exista risul de a fi asimilata traficului de influenta, iar societatea civila o condamna.

Organizatia non-guvernamentala Transparency International Romania a blamat ieri, intr-un comunicat de presa, iminenta initiere a Legii lobby-ului. Expertii institutiei sustin ca Legea lobby-ului este inutila si ignora realitatile si prioritatile Romaniei. Ei sustin ca grupurile de interese din tara vor putea, in mod evident, sa captureze atentia opiniei publice in propriul avantaj. "Prioritatile Romaniei sunt cresterea integritatii publice prin prevenirea si combaterea coruptiei, combaterea conflictelor de interese, consolidarea liberei concurente si cresterea transparentei, nu legitimarea clientelismului prin contracte, comisioane si impozitarea aferenta, toate acoperite din costul final al deciziei", se arata in comunicatul Transparency International Romania. In plus, o lege a lobby-ului nu poate fi in concordanta cu legislatia romaneasca si este inutila, in conditiile in care exista deja Legea transparentei decizionale (52/2003), care garanteaza participarea in deplina transparenta la procesul de adoptare a actelor normative, a tuturor celor interesati.


Extinderea coruptiei

Transparency International il contrazice pe seful statului, Traian Basescu, mentionand ca o lege a lobby-ului este asimilata clar traficului de influenta. "In Europa, activitatile de legislatie privind controlul averilor si declararea conflictelor de interese. Un alt argument ar fi acela ca o lege a lobby-ului se suprapune cu atributiile Agentiei Nationale de Integritate, lansat de Ministerul Justitiei. "Legea 78/2000 interzice implicit activitatile de lobby. Influentarea politicilor publice cu rea-credinta, facuta in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, este ilegala si reprezinta infractiunea de trafic de influenta, pedepsita de Codul Penal , de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Traficul de influenta nu se poate face transparent , pe baza unui contract de prestari-servicii de lobby, iar interesele servite prin trafic de influenta nu se vor inregistra niciodata in vreo declaratie de interese, indiferent cat de "dura" ar fi legea lobby-ului", precizeaza specialistii.


Lobby-stii si interesele politice

Ei spun ca "activitatea de lobby este, in esenta, un serviciu remunerat, de reprezentare a unor interese private, individuale sau de grup, in fata factorilor de decizie. O astfel de lege face sa apara conflictul de interese atat pentru agentiile de lobby si cei care le vor angaja sa le promoveze interesele, cat, mai ales, pentru cei care vor constitui tinta lobby-istilor - in general oamenii aflati in pozitii de decizie politica si administrativa".


UGIR nu mai vrea implicare politica

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR-1903) condamna de asemenea posibila lege a lobby-ului. Potrivit unui comunicat al organizatiei, Legea Patronatelor si legislatia care reglementeaza dialogul social asigura cadrul legal al comunicarii dintre institutiile statului si mediul de afaceri. Pe de alta parte, UGIR-1903 solicita incetarea imixtiunilor statului in procesul de unificare a patronatelor si stabilirea unor criterii clare de reprezentativitate pentru structurile patronale existente.


Boc zice da, Basescu, ba

Presedintele PD Emil Boc declara, joi, ca, in cadrul coalitiei de guvernamant va fi analizata oportunitatea unei legi a lobby-ului. El spunea ca problema lobby-ului in Romania este un subiect "controversat", pentru ca, pe de o parte, se poate spune ca prin promovarea unui asemenea proiect se legalizeaza traficul de influenta, in timp ce, pe alta parte, se sustine ca, din contra, se poate impiedica traficul de influenta. Presedintele Traian Basescu a atras atentia, tot joi, asupra diferentelor dintre lobby si trafic de influenta, precizand ca acesta din urma este prevazut in Codul Penal si este sanctionat chiar in tari in care exista legea lobby-ului. Basescu declara ca nu isi aminteste ca legea lobby-ului sa fi fost "marea prioritate a Aliantei".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea