Social

#dispozitive metalice #boli de inima #boli #inima

Tipuri de dispozitive medicale in tratamentul bolilor de inima

Bolile de inima reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial.[4] Tratamentul pentru astfel de afectiuni poate include modificari ale stilului de viata, medicamente sau diverse interventii chirurgicale si proceduri, in cursul carora sunt folosite diferite dispozitive medicale. Mai jos vei afla care sunt cateva dintre acestea si cand sunt ele recomandate.

1. Stimulatorul cardiac

Cunoscut si sub denumirea de pacemaker cardiac, acest dispozitiv implantabil este folosit pentru a trata anumite tipuri de aritmii sau tulburari de ritm cardiac. Cand inima ta bate prea repede, prea incet sau are un ritm neregulat, un pacemaker va trimite impulsuri electrice catre ea pentru a o ajuta sa bata normal. Mai poate fi folosit si pentru coordona mai bine bataile inimii in cazul persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca, o afectiune care apare atunci cand inima nu poate pompa suficient sange in organism.

Desi este considerata in general sigura si poate imbunatati calitatea vietii persoanelor care au aritmie sau insuficienta cardiaca, procedura de implantare a stimulatorului cardiac nu este lipsita de riscuri. Totodata, pe termen lung, este necesara respectarea anumitor precautii. Va trebui sa mergi regulat la controale cardiologice, sa ai permanent asupra ta un card ce contine informatii despre dispozitivul implantat si sa eviti expunerea la campuri electromagnetice.[2]

2. Defibrilatorul cardiac

Defibrilatorul cardiac este un dispozitiv mic, implantabil, alimentat de baterii, ce este plasat in piept pentru a detecta si opri bataile neregulate ale inimii. Acesta monitorizeaza permanent semnalele electrice ale inimii si cand este necesar, adica atunci cand detecteaza un ritm haotic, emite socuri electrice care il readuc la normal.

De regula, procedura de implantare a unui astfel de dispozitiv este recomandata persoanelor care sufera de tahicardie ventriculara sau fibrilatie ventriculara, pentru a preveni moartea subita, fie ca a existat sau nu un episod de oprire cardiaca.

Ca si in cazul stimulatorului cardiac, procedura de implantare nu este lipsita de riscuri, iar dupa efectuarea acesteia va trebui sa respecti anumite precautii. De asemenea, bateria dispozitivului va trebui schimbata dupa cativa ani.[5]

3. Stenturile

Stenturile sunt dispozitive mici, flexibile, cu forma cilindrica, care se introduc in interiorul unei artere pentru a o mentine deschisa. Cel mai adesea, acestea sunt folosite in cazul arterelor coronare, acele vase care alimenteaza inima cu sange. De obicei, se folosesc 3 tipuri de stenturi coronariene:

  • Stenturi din metal; 
  • Stenturi active farmacologic - sunt acoperite cu diverse medicamente care previn restenozarea arterei;
  • Stenturi bioresorbabile - se dizolva complet in timp.

Procedura de implantare de stenturi la nivelul arterelor coronare se numeste angioplastie coronariana si este una minim invaziva. Este precedata de coronarografie, o procedura de diagnostic folosita pentru stabilirea numarului, localizarii si severitatii stenozelor arterelor coronare.[3]

Angioplastia poate fi utilizata pentru a trata:

  • Blocarea unei artere coronare in timpul sau dupa un atac de cord;
  • Blocarea sau ingustarea uneia sau a mai multor artere coronare care poate duce la insuficienta cardiaca;
  • Ingustari care reduc fluxul sangvin si provoacă dureri toracice persistente (angina) pe care medicamentele nu le controleaza.[1]

Pacemakerul, defibrilatorul cardiac si stenturile sunt doar cateva dintre dispozitivele medicale folosite in tratarea anumitor boli de inima. Trebuie sa retii ca rolul acestora nu este de a vindeca afectiunea de care suferi si nici nu o pot face. In functie de dispozitiv folosit, pot ajuta insa la ameliorarea simptomelor care iti afecteaza calitatea vietii si chiar preveni decesul in anumite cazuri. Procedurile de implantare a acestora nu sunt lipsite de riscuri si este necesara analizarea cu atentie a avantajelor si dezavantajelor pe care le prezinta. Daca ai fost diagnosticat cu o boala de inima sau ai observat unele simptome care te ingrijoreaza, consulta un specialist. Acesta este singurul care iti poate recomanda tratamentul potrivit.

 

 

Bibliografie:

 

  1. “Angioplasty and Stent Placement - Heart: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2014, medlineplus.gov/ency/article/007473.htm. Accessed 14 July 2022.
  2. “Pacemakers - What Are Pacemakers? | NHLBI, NIH.” Nih.gov, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/pacemakers. Accessed 14 July 2022.
  3. “Stents - What Are Stents? | NHLBI, NIH.” Nih.gov, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/stents. Accessed 14 July 2022.
  4. World. “Cardiovascular Diseases (CVDs).” Who.int, World Health Organization: WHO, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds). Accessed 14 July 2022.
  5. “Implantable Cardioverter-Defibrillators (ICDs) - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/implantable-cardioverter-defibrillators/about/pac-20384692. Accessed 15 July 2022.

 FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea