Social

#teste engleza #engleza

Testele pentru limba engleza - motivationale sau stresante pentru copii?

Fiecare parinte interesat de viitorul copilului sau constientizeaza importanta dobandirii unui nivel avansat de cunostinte de limba engleza. Mai mult, detinerea unor certificari internationale reprezinta un atuu important in accesul la anumite joburi. Cu toate acestea, intr-o societate care cere tot mai mult de la copiii nostri, nu putem sa nu ne intrebam cum sunt percepute toate aceste initiative de catre copii.

 

Sunt ele motivante sau devin un factor de stres pentru cei mici? Raspunsul este destul de complex: depinde de strategia aleasa pentru cursurile si testarile la limba engleza

Care sunt testarile potrivite pentru copii?

Certificarile Cambridge English Qualifications for Young Learners sunt dezvoltate special pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani. Exista trei niveluri, numite pre-A1 Starters, A1 Movers si A2 Flyers, iar fiecare nivel cuprinde trei componente care testeaza diferite abilitati lingvistice: ascultare, citire si scriere si vorbire. Testele sunt concepute pentru a face ca invatarea limbii engleze sa fie distractiva si placuta si pentru a le oferi copiilor sansa de a aprecia evolutia in ceea ce priveste limba engleza. Din acest motiv, testele folosesc tehnici adecvate varstei, majoritatea bazandu-se pe joc.

“De ce trebuie ca un copil sa sustina un examen Pre A1 Starters?” este intrebarea multor parinti. Iata raspunsul aici.

Teste care corespund obiectivelor elevilor

Inca un motiv pentru care testarile Cambridge English sunt importante este reprezentat de faptul ca acestea ii fac pe copii sa constientizeze importanta limbii engleze in viitoarea lor viata de adulti. Mai exact, testele Starters pre-A1, Movers A1 si Flyers A2 sunt legate de obiectivele lor in viata. Majoritatea tinerilor cursanti sunt de acord ca invatarea limbii engleze le va fi utila atunci cand "vor invata lucruri noi", pentru a studia in strainatate sau pentru a-si imbunatati perspectivele de angajare. 

Cadrul European Comun de Referinta (CECR), elaborat de Consiliul Europei, este un set de criterii pentru evaluarea abilitatilor intr-o a doua limba sau intr-o limba straina. In cadrul CECR, abilitatile lingvistice cuprind cinci competente: citire, scriere si ascultare, precum si comunicarea orala si interactiunea cu un alt vorbitor. Testele Cambridge English evalueaza toate aceste cinci competente. Astfel, copiii au parte de o experienta de invatare completa, beneficiile nefiind doar la nivel lingvistic, ci si la nivel intelectual. Mai exact, copiii au posibilitatea de a constientiza care sunt punctele lor forte, dar si cele slabe.

Abilitatile elevilor pot varia in functie de cele cinci competente mentionate anterior. De exemplu, un elev poate fi bun la ascultare si vorbire, dar mai slab la citire si scriere. Un avantaj al testelor pre-A1 Starters, A1 Movers si A2 Flyers este ca performanta la fiecare parte a testului (ascultare, citire si scriere, vorbire) este raportata separat. Candidatii primesc pana la cinci "scuturi" pentru performanta lor la fiecare parte.

Cercetarile din domeniul psihologiei educationale indica faptul ca feedback-ul este cel mai eficient atunci cand se refera la sarcini specifice si se concentreaza pe modul de imbunatatire a performantei. In mod similar, sistemul de predare si testare pentru Cambridge English: Young Learners face ca punctele forte si punctele slabe ale elevilor sa fie clare, exprimate in moduri concrete, ajutandu-i astfel pe elevi sa stie pe ce sa se concentreze.  

Teste in acord cu dezvoltarea cognitiva a copiilor

Diversele studii psihologice certifica faptul ca modul in care gandesc si invata elevii din ciclul gimnazial difera semnificativ de cel utilizat de adolescenti sau de adulti. De exemplu, capacitatea de memorie si de procesare a copiilor este mai limitata decat cea a adultilor. Copiii au capacitati de rationament mai putin mature si sunt mai putin capabili sa faca inferente comparativ cu adultii. De asemenea, ei sunt mai putin constienti de propria lor invatare, ceea ce este important pentru procesarea informatiilor, pentru a actiona strategic si pentru a lua decizii eficiente. 

Teoria obiectivitatii la copiii mici (mai exact constientizarea faptului ca perspectivele altora pot fi diferite de ale lor) este, de asemenea, in curs de dezvoltare. De asemenea, ei au cunostinte si experiente despre lume mult mai limitate decat adultii. Este important de mentionat ca abilitatile in limba materna si abilitatile de interactiune ale elevilor tineri nu sunt pe deplin dezvoltate. 

Luand in considerare toate aceste elemente, putem cu usurinta sa concluzionam ca este absolut necesar ca testele pentru copii sa fie special adaptate modului in care acestia functioneaza. Care sunt modalitatile utilizate in testarile Cambridge English pentru copii? Le vom detalia mai jos.

  • Pe parcursul testelor sunt folosite indicii vizuale si ilustratii colorate.
  • Cerintele de citire si scriere sunt reduse.
  • Testele de ascultare utilizeaza intrebari vizuale cu alegere multipla si materiale adecvate grupei de varsta.
  • Subiectele includ un continut care este familiar elevilor tineri, de exemplu, obiecte de zi cu zi, animale, alimente.
  • Testele de exprimare orala implica conversatii simple, intrebari directe si nu utilizeaza un format de perechi, avand in vedere abilitatile limitate de interactiune ale copiilor.
  • Esafodajul (adica sprijinul pentru a ajuta un cursant sa reuseasca intr-o sarcina) este proiectat in sarcinile de testare, cu o progresie clara in fiecare abilitate, de la sarcini/intrebari controlate la sarcini/intrebari mai deschise. In plus, indicatiile examinatorului ofera progresiv mai multa sustinere pentru candidatii care au nevoie de sprijin in sarcini de vorbire specifice. 

Aceasta abordare flexibila si adaptata este importanta pentru copii deoarece adesea acestia nu si-au dezvoltat pe deplin gandirea strategica si abilitatile sociale si permite atat candidatilor mai puternici, cat si celor mai slabi sa isi demonstreze abilitatile in limba engleza.

Mai multe detalii despre cursurile de pregatire si examenele Cambridge English sunt disponibile pe website-ul centrului lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro/cursuri-engleza

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea