Social

# canicula insuportabila #caldura #canicula

STUDIU: Peste 90% din planeta, amenintata de cei mai caldurosi ani

Expertii trag un puternic semnal de alarma in ceea ce priveste schimbarile climative. Potrivit acestora, peste 90% dintre tarile lumii se vor confrunta cu ani deosebit de cladurosi incepand cu 2030.

Studiul care a fost publicat in Communications Earth and Environment, si citat de Agerpres, evidentiaza efectul major pe care il au emisiile de gaze cu efect de sera asupra aerului si climei.

Studiul a fost realizat in urma incrucisarii datelor istorice privind emisiile de gaze cu efect de sera si angajamentele luate inainte de recenta conferinta ONU privind schimbarile climatice (COP 26) de catre principalii cinci cei mai mari emitatori la nivel mondial - China, Statele Unite, Uniunea Europeana, India si Rusia - pentru a previziona incalzirea la nivel regional pana la sfarsitul deceniului.

Rezultatul este unul extrem de ingrijorator. Potrivit studiului se estimeaza ca 92% dintre cele 165 de tari studiate vor inregistra temperaturi extrem de ridicate, o data la doi ani. 

Acesti ani sunt definiti prin atingerea nivelului record asteptat o data la o suta de ani in epoca preindustriala, inainte de cresterea exponentiala a emisiilor rezultate din activitatea umana, responsabile de schimbarile climatice.

O concluzie ''care subliniaza urgenta si demonstreaza ca ne indreptam catre o lume mult mai calda pentru toata lumea'', a declarat Alexander Nauels, de la organizatia neguvernamentala Climate Analytics, coautor al studiului.

Pentru Lea Beusch, de la Universitatea ETH din Zurich, acest studiu evidentiaza ''amprenta clara'' a emitatorilor mari din diferite regiuni.

''Cred ca este foarte important, pentru ca, in general, vorbim despre cantitati abstracte de emisii, sau temperaturi globale, pe care le cunoastem, dar nu le putem simti'', a spus ea, pentru AFP.

Consecintele ar putea fi atenuate prin reducerile semnificative ale emisiilor gazelor cu efect de sera, la nivelul fiecarui stat, afirma autorii studiului. 

Totusi, conform ONU, angajamentele actuale ar urma sa creasca emisiile cu 13,7% pana in 2030, departe de reducerea la jumatate necesara pentru a mentine pe linia de plutire obiectivul ideal al Acordului de la Paris din 2015, si anume limitarea incalzirii globale la +1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din era preindustriala, mai arata sursa citata.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea