Social

#hamsteri #studiu #infectie covid #covid-19

STUDIU! Hamsterii infectati cu Covid-19 pot transmite boala oamenilor

Un studiu recent arata ca hamsterii pot transmite infectia Covid-19 oamenilor. Mai mult, hamsterii sunt coniderati a fi sursa probabila a unui focar recent al variantei Delta in Hong Kong. Aici, peste 50 de persoane au fost infectate. Acest lucru a dus la sacrificarea a peste 2.200 de hamsteri. 

 

Virologii au afirmat insa cam desi comertul cu animale de companie ar putea duce la raspandirea virala, este putin probabil ca hamsterii sa reprezinte un pericol real. Acestia au subliniat ca hamsterii nu ar trebui sa fie raniti.

De la aparitia Sars-CoV-2, mai multe animale au fost susceptibile in a transmite infectia la oameni, insa pana in prezent doar nurca s-a dovedit capabila sa-l transmita populatiei umane.

In schimb, hamsterii, care sunt deosebit de vulnerabili la virus, au fost folositi pe scara larga ca model pentru studierea bolii.

Primele suspiciuni ca hamsterii ar putea transmite infectia oamenilor, au aparut cand un salariat de 23 de ani de la magazinul de animale Little Boss din Hong Kong a fost testat pozitiv cu Covid-19 pe 15 ianuarie. Acest caz reprezinta primul diagnostic cu Covid 19 dupa mai bine de trei luni, potrivit antena3.ro.

O clienta care a intrat in pet shop a fost, de asemenea, infectata. In zilele care au urmat, mai multi membri ai familiei acesteia au fost testati pozitiv.

In urma acestor infectii, oficialii din domeniul sanatatii au testat rozatoarele de la pet-shop, precum si pe cele de la depozitul care aproviziona pet shop-ul. La 15 dintre cei 28 de hamsteri din pet shop a fost detectat material genetic viral sau anticorpi, insa niciunul nu avea simptome.

„Atat rezultatele genetice, cat si cele epidemiologice sugereaza cu tarie ca au existat doua [evenimente] independente de transmitere a virusului de la hamster la om si ca astfel de evenimente pot duce la o transmitere comunitara in continuare”, a spus profesorul Leo Poon, virolog la Universitatea din Hong Kong, citat de The Guardian.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea