Social

#scumpire electricitate #scumpiere gaze #romania #scumpiri

Scumpiri uriase in Romania! Gazul si lumina au atins cote colosale

Intr-un singur an, in Romania, au avut loc scumpiri uriase. Pretul gazului a crescut de 5 ori, iar cel al energiei electrice, de 4 ori.

 

Totate marile piete de energie (petrol, gaze naturale si energie electrica) sunt peste nivelul din 2019 ca volume, impactul pandemiei fiind absorbit complet de evolutia cererii, arata datele finale pentru 2021, potrivit antena3.ro.

Si in Romania tendinta de consum a fost in crestere in 2021 fata de 2019 (anul de dinaintea pandemiei, consideraat ultimul an de normalitate). Romanii au consumat cu 6% mai multa benzina si motorina, cu 8% mai mult gaz si cu 1% mai multa energie electrica.

Fara indoiala, anul 2021 va ramane in istorie drept anul celor mai mari scumpiri, pretul energiei din ultimul trimestru fiind de 4 ori mai mare decat cel din primele trei luni din 2021. Totodata, pretul gazului, din ultimul trimestru, a fost de 5 ori mai mare fata de media tranzactiilor din primele trei luni ale anului. Adica, pretul gazelor a crescut de la 18 la 90 de euro/MWh, iar cel al energiei electrice a crescut de la 53 la 212 euro/MWh.

Aceste cresteri majore ale energiei si gazului au dus, dupa sine, la cresterea pretului tuturor produselor de pe piata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea