Social

#solstitiul de iarna 2021 #solstitiul de iarna

Solstitiul de iarna 2023. Cea mai lunga noapte din an. Traditii si superstitii

 

Pe 22 decembrie are loc solstitiul de iarna. Asta inseamna ca in aceasta zi vom avea parte de cea mai scurta zi, dar si de cea mai lunga noapte din an. Se spune ca in aceasta noapte se deschid cerurile si toate dorintele devin realitate.

Solstitiul de iarna 2023 va avea loc la data de 22 decembrie, la ora 05:27. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Ziua de 22 decembrie 2023 va fi, oficial, cea mai scurta zi din an, avand doar 8 ore si 50 minute, iar noaptea va avea 15 ore si 10 minute. De asemenea, in noaptea de 22 spre 23 decembrie este cea mai lunga noapte din an, dupa aceasta data noapte scazand treptat pana la solstitiul de vara.

In timpul solstitiului de iarna, emisfera nordica a planetei se va afla in cel mai indepartat punct fata de soare. In acelasi timp insa, in emisfera sudica a pamantului, pe 22 decembrie are loc echinoctiul de vara. In aceasta regiune are loc cea mai lunga zi din an, iar soarele se afla in cel mai apropiat punct fata de Pamant.

“Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33′ fata de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstitiului de iarna Soarele se afla deci in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el “urca” – tinand cont de latitudinea medie a tarii noastre, de 45° – la numai 21° fata de orizont. In consecinta, la aceasta data, durata zilei are valoarea minima din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata noptii are valoarea maxima, de 15 ore si 10 minute (pentru Bucuresti). Evident, in emisfera sudica a Pamantului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcand inceputul verii astronomice.”, se precizeaza pe site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Solstitiul de iarna 2023. Traditii si superstitii

Potrivit superstitiilor din folclor, in ziua solstitiului de ianra, se deschid cerurile. In ziua de soltitiu raul si binele se bat, iar in noaptea soltitiului oamenii trebuie sa gandeasca pozitiv si sa-si indrepte rugile spre cer.

Cei care gandesc negativ pe toata durata soltitiului de ianra vor avea parte de greutati in 2024.

Pe 22 decembrie, in ziua soltitiului de iarna, nimeni nu trebuie sa fie singur, ci trebuie sa aiba grija sa aiba pe cineva alaturi.

In trecut, pe 22 decembrie oamenii urcau pe munte cu tortele aprinse pentru a intampina rasaritul soarelui. Dupa rasarit se rugau si faceau petreceri in jurul focului. In unele sate inca se mai pastreaza aceasta traditie.

Tot in trecut, in aceasta zi exista obiceiuil de a se sacrifica animale. In timp, aceasta practica a fost inlocuita cu sacrificarea simbolica a unui brad sau stejar care poi era ars.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea