Social

#testare soferi ambulanta #teste soferi

Soferii, testati toxicologic in ambulanta. Ce prevede ordinul de ministru

 

Soferii implicati in evenimente rutiere vor putea fi testati toxicologic in ambulanta, potrivit unui nou ordin de ministru.

Astfel, soferilor care sunt implicati in accidente li se vor putea recolta probe biologice prin care sa se stabileasca daca au consumat bauturi alcoolice sau droguri de catre personalul autospecialelor SMURD care au echipaj medical, potrivit Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1.252/2024. De asemenea, probele mai pot fi recoltate spitalele care au sectie de urgenta sau in institutiile de medicina legala, dupa caz.

“(1) Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, in vederea determinarii alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor psihoactive, din dispozitia organelor abilitate, se realizeaza in regim de urgenta de catre personal medical care are aviz de libera practica valabil, in cea mai apropiata dintre urmatoarele unitati sanitare publice autorizate:

a) unitati sanitare care au in structura unitate de primire a urgentelor sau compartiment de primire a urgentelor;

b) institutii de medicina legala.

(2) Recoltarea mostrelor biologice de la persoanele implicate in evenimente sau imprejurari in legatura cu traficul rutier, in vederea determinarii alcoolemiei sau a prezentei in organism a substantelor psihoactive, din dispozitia organelor abilitate, se poate efectua si in ambulanta ori in autospeciala cu functie de ambulanta care apartine Serviciului mobil de urgenta, reanimare si descarcerare, avand echipaj cu medic.

(3) Recoltarea mostrelor biologice in conditiile alin. (1) si (2) se face dupa completarea de catre politistul rutier a formularului de cerere de analiza toxicologica a mostrelor biologice, al carui model este prevazut in anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.

(4) Stabilirea concentratiei de alcool sau a prezentei in organism a substantelor psihoactive se realizeaza in cadrul institutiilor medico-legale.”, prevede Articolul 1 din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1.252/2024. 

De asemenea, Ordinul prevede ca examenul medical al persoanei, pentru evaluarea efectelor consumului de bauturi alcoolice sau substante psihoactive, se efectueaza in toate cazurile in care se recolteaza mostre biologice. 

Pana in prezent, recoltarea probelor toxicologice se efectua doar la solicitarea politistului rutier, in cazul inc are soferul era implicat intr-un accident in care rezulta cu ranirea sau decesul altei persoane.

Noile prevederi au insa si disfunctionalitati deoarece ambulantele SMURD nu sunt disponibile in fiecare judet si nici nu au toate medic. In plus, legea nu este clara si prezinta lacune, sustine doctorul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD.

“Sunt judete in care nu exista nici o ambulanta SMURD cu medic, nicio unitate de terapie intensiva mobila. In Bucuresti si Ilfov, sunt cinci unitati de terapie intensiva mobila cu totul. Nu avem nicio problema cu efectuarea acestora in unitatea de primiri urgente, dar in prespital se vor genera disfunctionalitati grave, pe care le anticipam. Sunt niste semne de intrebare care apreciem ca vor crea mari disfunctionalitati in functionarea serviciului.

Problema nu este reprezentata de alcoolemii, ci de testele pentru substantele psihoactive, aici probele trebuie recoltate cu rapiditate pentru ca acestea au timp de injumatatire foarte rapid, dar asta nu se rezolva mutand in strada recoltarea. Il vom aplica, dar ordinul are foarte multe lacune care lasa posibilitatea de interpretare si pune sub semnul intrebarii recoltarea acestor probe, pentru ca nu vine cu niste precizari foarte clare.

Ce fac atunci cand am o victima in stare grava, un pieton de exemplu si soferul care l-a accidentat este la fata locului, iar colegul de la Politie spune: este urgenta medicala, recolteaza-i alcoolemia soferului! De cine se ocupa medicul? Sau intai se ocupa de pieton si apoi recolteaza?”, a declarat doctorul Bogdan Oprita, coordonatorul SMURD, pentru realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea