Astazi, aproximativ 1,5 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica. Ccele mai intalnite nume sunt: Mihai, Mihaela, Gabriel si Gabriela. Insa, astazi, isi sarbatoresc onomastica si cei care poarta nume derivate ale acestora, precum: Michi, Miki, Misa, Mihaita, Misu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabi, Gabita, Gavrila sau Gabita.
Traditii se Sfintii Mihail si Gavriil
Un obicei stravechi spune ca de Sfintii Mihail si Gavriil se aprind lumanari atat pentru cei aflati in viata cat si pentru cei trecuti in nefiinta. Tot astazi se face marea pomenire pentru toti mortii din familie si se impart bucate si lucruri pentru sufletul mortilor.
In unele zone din Transilvania se coace turta aretilor. Aretii sunt numele berbecilor despartiti de oi, deoarece in aceasta zi aretii se intalnesc din nou cu oile, iar turta coapta si rumenita se arunca intre oi. Potrivit superstitiilor, daca turta va cadea cu fata in sus, oilor le va merge bine cand vor fata, daca insa va cadea cu fata in jos, se spune ca le va merge rau.
Se spune ca cel care lucreaza in aceasta zi, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, se va chinui in ceasul mortii pana la iesirea sufletului. Prin urmare, astazi este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin si ghinion.
In aceasta zi, nu ai voie sa te superi, sa blestemi sau sa ii ignori pe cei care iti intind mana. In schimb, poti sa ajuti printr-o vorba buna sau prin fapte pe cineva aflat in nevoie.
Tot in aceasta zi, finii aduc daruri nasilor, inclusiv colaci, pentru a isi arata aprecierea si respectul.
In popor, ziua de 8 noiembrie mai poarta si numele de "vara arhanghelilor". Vremea in aceasta zi este mai calda decat ar trebui sa fie in aceasta perioada a lunii.
CITESTE SI: Rugaciuni puternice de Sfintii Mihail si Gavriil. Te apara de necazuri si iti aduc noroc si sanatate
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
La romani, Arhanghelul Mihail este privit ca un personaj care tine in mana sa cheile imparatiei ceresti, fiind si un infocat luptator impotriva raului. Arhanghelul Gavriil este un ocrotitor al fecioarelor, mamelor si copiilor, de numele sau fiind legata si vestirea nasterii lui Iisus Hristos.
Arhanghelii sunt vazuti ca spirite ce vegheaza la capatuilul bolnavilor, dar si ca ocrotitori ai casei si ai turmelor.
Sfantul Arhanghel Mihail
In limba ebraica, numele sau inseamna "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care "striga": "Sa luam aminte, noi, care suntem fapturi, ce a patimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum intuneric s-a facut. Ca cine este ca Dumnezeu?", si asa s-a intocmit soborul, adica adunarea si unirea tuturor ingerilor. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel. Ii scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, il sprijina in lupta pe Ghedeon, il mustra pe vrajitorul Valaam si il elibereaza din inchisoare pe Sfantul Apostol Petru. Conform Scripturii, toti mortii vor iesi din morminte la glasul trambitei Sfantului Arhanghel Mihail, potrivit crestinortodox.ro.
In iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat purtand in mana o sabie de foc, semn ca el pedepseste pacatul. Sfantul Arhanghel Mihail este pomenit in cartile Vechiului Testament ca fiind prezent mai ales acolo unde Dumnezeu pedepseste nedreptatea. Din acest motiv Arhanghelul Mihail se arata a fi un inger al dreptatii Dumnezeiesti.
Sfantul Arhanghel Gavriil
In limba ebraica, Gavriil inseamna "barbat-Dumnezeu". Numele sau contine concentrat vestea ca Dumnezeu Se va face barbat, ca va asuma firea omeneasca. Vesteste Sfintilor Parintilor Ioachim si Ana nasterea Maicii Domnului, ii descopera lui Zaharia nasterea Inaintemergatorului. Pastorilor le arata ca li S-a nascut Prunc, pe Iosif, logodnicul Mariei, il intareste ca sa nu se indoiasca de nimic, calauzeste Sfanta Familie in Egipt si aduce femeilor mironosite vestea Invierii Domnului.
Arhanghelul Gavriil este reprezentat in iconografia ortodoxa purtand in mana o floare de crin alb, ca simbol al bucuriei si binecuvantarii. Arhanghelul Gavriil este ingerul bunatatii si milostivirii lui Dumnezeu.