Social

#sfantul andrei #traditii #superstitii

Sfantul Andrei – traditii si superstitii de care sa tii cont. Ce sa NU faci astazi pentru a-ti merge bine tot anul urmator

Pe 30 noiembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei, cunoscut si ca ocrotitorul Romaniei. Sute de mii de romani isi sarbatoresc onomastica in aceasta zi sfanta.

 

De-a lungul timpului, in jurul acestei sarbatori, s-au adunat o serie de traditii si obiceiuri, unele dintre acestea fiind respectate si astazi.

Cine sunt romanii care-si sarbatoresc onomastica in aceasta zi

De Sfantul Andrei, 717.602 de romani, dintre care 368.523 barbati si 349.079 femei, isi sarbatoresc onomastica.

Dintre acestia 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruta sau Andrusa.

Majoritatea barbatilor, respectiv 346.959, poarta numele de Andrei. Alti 12.316 se numesc Andras, 4.208 – Andreas, iar 3.237, Endre, potrivit statisticilor MAI.

Tot astazi, trebuie sa le spui “La multi ani!” si celor care poarta nume derivate ale acestora, precum:  Andrada, Andrus, Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Deia, Deea.

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei

In ziua de Sfantul Andrei, romanii pun grau la incoltit. Este o traditie veche care se respecta si in zilele noastre in multe familii. Potrivit traditiei, se spune ca pe cat de mare va creste graul pana in ziua de Anul Nou, pe atat de mare va fi norocul persoanei care l-a plantat si ingrijit, in anul care urmeaza.

Tot de Sfantul Andrei, exista obiceiul ca fetele nemaritate sa-si puna bucuioc sub perna, pentru a-si visa ursitul. Se spune ca barbatul pe care-l viseaza in aceasta noapte va fi sotul lor.

De asemenea, un alt obicei spune ca in aceasta zi sa pui crengute de mar sau de prun intr-o vaza cu apa. Daca acestea vor inflori in ajunul Craciunului, Anul Nou va veni cu roade bogate si belsug in casa.

Se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei strigoii dau tarcoale caselor oamenilor. De aceea, toti credinciosii ung in aceasta zi tocurile de la usi si de la ferestre cu usutori, pentru a tine strigoii la distanta. Cei care stau la curte agata ghirlande de usturoi pe tocurile ferestrelor si usilor.

Totodata, pentru a proteja casa de spiritele rele, care bantuie in aceasta noapte, gospodinele intorc canile, castroanele si oalele cu gura in jos. Se spune ca daca acestea stau cu gura in sus, spiritele vor intra in ele.

In aceasta zi se impart prajituri si cozonaci de post, coliva, covrigi, fructe si preparate din peste.

Ce sa NU faci de Sfantul Andrei

Potrivit traditiei, exista cateva lucruri pe care nu trebuie sa le faci sub nicio forma in ziua de Sfantul Andrei.

In aceasta zi nu trebuie sa muncesti sub nicio forma. Nu se fac treburi in casa, in curte sau orice alte sarcini. Se spune ca cei care nu respecta acest lucru risca sa se imbolnaveasca, sa aiba ameteli, sa-I doara capul, sa se inece, sa se arda cu apa oparita.

Potrivit superstitiilor din batrani, fetele si femeile nu au voi sa-si pieptene parul sau sa coasa, deoarece le va merge rau in anul care urmeaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea