Social

#sfanta maria mica 2023 #sfanta maria mica #obiceiuri #traditii

Sfanta Maria Mica 2023. Traditii si obiceiuri pe care trebuie sa le respecti

Pe 8 septembrie romanii sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica. Aceasta este considerata prima sarbatoare din Anul Nou Bisericesc.

 

Pentru credinciosi, aceasta zi este una dedicata rugaciunii. Astazi, fetele singure se roaga pentru a-si gasi ursitul, iar cele care-si doresc un copil, se roaga pentru acesta.

Ca orice sarbatoare crestina, ziua de Sfanta Maria Mica este presarata cu traditii si obiceiuri pe care credinciosii le respecta adesea.

Traditii si obiceiuri de Sfanta Maria Mica

Se spune ca Sfanta Maria Mica este sarbatoarea care anunta inceputul activitatilor specifice de toamna, precum culegerea unor plante si fructe tamaduitoare, batutul nucilor, culesul viilor, semanatul graului, orzului si secarei.

Este interzis ca in aceasta zi sa se lucreze campul, gradina sau sa se faca treburi casnice. Se spune ca cei care nu respecta aceste lucruri atrag raul de partea lor. 

De asemenea, in aceasta zi nu trebuie sa gatesti. Se spune ca cei care gatesc in aceasta zi atrag asupra lor boli grave. 

Tot astazi, batranii pot prevesti cum va fi vremea. Se spune ca daca in aceasta zi ploua, toamna va fi una mohorata si ploioasa.

Pentru a alunga spiritele rele, credinciosii aprind astazi o candela langa icoana Maicii Domnului, pe care o lasa sa arda pe tot parcursul zilei.

Cei mai credinciosi merg biserica si duc pachete care cuprind prune si struguri. Dupa ce acestea sunt sfiintite, sunt impartite  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea