Social

#vanzare porci #schimbare lege porc #legea porcului #sacrificare porci #lege

Se schimba legea porcului! Animalele pot fi sacrificate in curte si vandute

Se schimba legea porcului. Luni a avut loc o sedinta de urgenta la Ministerul Agriculturii, dupa scandalul generat de noile norme ale ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), care interzicea vanzarea porcilor proveniti din gospodarii si comercializarea carnii provenite de la acestia.

Legea porcului a fost introdusa pentru a reglementa si a imbunatati conditiile de crestere si sacrificare a porcilor din Romania, pentru siguranta alimentara. Insa, prevederile legii au avut un impact negativ pentru producatorii locali si consumatorii traditionali.  

Din aceassta cauza, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a convocat, de urgenta, echipele de specialisti si a cerut ca legea sa fie modificata. In urma sedintei, Florin Barbu a declarat ca atat porcii crescuti in gospodaria taraneasca cat si cei din gospodariile populatiei, pot fi valorizati catre persoanele fizice.

„Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa.

In acest sens, ANSVSA modifica Ordinul nr. 130/2023, care aproba Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodarie numai in conditiile in care un medic veterinar de libera practica imputernicit de DSVSA judetene, va completa o fisa de examinare clinica, care certifica statusul de sanatate al animalului respectiv (care trebuie sa fie identificat si inregistrat in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor – SNIIA)”, afirma ANSVSA.

De asemenea, ANSVSA le-a transmis romanilor ca isi vor putea sarifica, in continuare, porcii in propriile gospodarii, inainte de Craciun.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea