Social

#saptamana mare 2023 #sambata mare 2023

Sambata Mare 2023 – ultima zi din Postul Pastelui. Ce trebuie sa faci astazi

Sambata Mare este ultima zi din Postul Pastelui. In aceasta zi se coc pasca si cozonacii si se prepara bucate pentru masa de Paste. Tot astazi se pot vopsi ouale, daca nu ai apucat sa le vopsesti in Joia Mare.

 

La sate, in aceasta zi se sacrifica mieii, iar femeile pregatesc mancarurile traditionale pentru Paste: drob, friptura si bors.

Ca sa fim sanatosi si norocosi pana la Pastele urmator, oasele mielului ramase de la masa Pascala nu se arunca. Acestea se ingroapa la radacina unui pom roditor (mar sau par).

Acestea sunt ultimele treburi pe care gospodinele le fac pana dupa Paste. Apoi se pregatesc pentru slujba de Inviere.

CITESTE SI:

Sfanta Lumina de la slujba de Paste. Ti s-a stins lumanarea in drum spre casa? Ce inseamna acest lucru

Ce trebuie sa faci cu lumanarea ramasa de la Inviere. Putini stiu asta

Traditia spune ca in aceasta seara trebuie sa porti haine noi pentru a avea spor la munca si pentru a fi sanatosi tot anul.

Seara, gospodinele pregatesc cosul pascal pe care il duc la biserica. In cos asaza un stergar nou, oua rosii, cozonac, pasca, zahar, faina, o bucata de slanina, o ramura de busuioc, o figurina de miel preparat din aluat copt, vin si o lumanare care se aprinde la bicerica. 

Sambata noaptea, credinciosii merg la biserica sa primeasca Lumina Sfanta. La miezul noptii, dupa slujba Canonului Mare, preotii ies din biserica impreuna cu toti credinciosii veniti la slujba Invierii sa asculte Sfanta Evanghelie si sa primeasca lumina.

In popor se spune ca sambata noaptea se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin in caminul unde au locuit inainte de plecarea in eternitate. In memoria lor se impart pachete saracilor.

Citeste si: Rugaciunile pe care credinciosii le rostesc in ziua de Sambata Mare 2023 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea