Social

# cumparare vechime pensie # vechime pensie #pensie

Romanii nu mai pot cumpara vechime la pensie. Noi modificari in legea pensiilor

 

Romanii care isi doresc sa aiba o pensie mai mare si isi pot cumpara vechime in munca trebuie sa se grabeasca, deoarece in curand nu vor mai putea face acest lucru.

Persoanele care nu au vechimea necesara in munca, mai pot cumpara vechime doar pana in vara. Dupa aceea cumpararea vechimii in munca nu va mai putea fi facuta.

Astfel, persoanele care nu au pana in 15 ani vechime in munca, cat prevede legea in prezent, trebuie sa se grabeasca sa-si cumpere vechime. Romanii care vor sa-si cumpere vechime in munca mai pot face asta doar pana in luna august 2023, potrivit OUG 163/2020. Astfel, doritorii pt cumpara intre o luna si maxim 6 ani de cotizare la fondul de pensii.

In momentul de fata, legislatia prevede o vechime minima de 15 ani in campul muncii si de 35 de ani pentru pensia de limita de varsta.

Potrivit noii legi a pensiei, pensia minima urmeaza sa fie de 40% din salariul minim brut, cu o crestere de 1% pentru fiecare an de cotizare dupa 10 ani de munca. Astfel, o persoana care a cotizat 11 ani, va primi 41%, una care a cotizat 12 ani 42% si asa mai departe.

"Principiul trebuie sa fie ca cel cu pensia mai mica sa ajunga pe cel care are pensia mai mare, dar la contributii similare. Procesul de recalculare este in derulare.

Principiul trebuie sa fie rezolvarea inechitatilor din sistem. 2023 poate fi un an in care putem incepe sa rezolvam inechitatile din sistem", a declarat ministrul Muncii, Marius Budai, potrivit antena3.ro.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii incheierii contractului de asigurare, in care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, in tara, in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state cu care Romania aplica instrumente juridice internationale in domeniul securitatii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate incheia contractul de asigurare sociala si efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele cuprinse intre data implinirii varstei de 18 ani si data implinirii varstei standard de pensionare", se mentioneaza in actul normativ amintit mai sus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea