Social

# cod portocaliu de canicula #disconfort termic #avertizare canicula #canicula

Romania se topeste la finalul verii! Cod portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a emis o atentionare de tip cod portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat pentru urmatoarele zile. Temperaturile pot ajunge pana la 39 de grade in sudul tarii. In acelasi timp, nordul tarii se afla sub avertizare de tip cog galben de vreme instabila. Iata cum va fi vremea in urmatorul interval si ce temperaturi se vor inregistra in Bucuresti.

COD GALBEN de canicula

In intervalul 23 august, peste jumatate din tara se afla sub avertizare de tip cod galbe de canicula, fiind vizate fenomene precum val de caldura si disconfort termic ridicat. 

„Valul de caldura va persista in Banat, Crisana, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si jumatatea sudica a Moldovei. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 37 de grade, iar minimele se vor incadra intre 17 si 23 de grade.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula

Pentru intervalul 23 august ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu de canicula pentru judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov si municipiul Bucuresti. Temperaturile pot ajunge pana la 39 de grade in aceste zone.

„In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Ilfov si municipiul Bucuresti se vor inregistra temperaturi maxime de 37...39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de ploi si grindina

In intervalul 23 august, ora 10:00 – 24 august, ora 03:00, peste jumatate din tara, in special zona de nord, sunt afectate de instabilitate atmosferica. Sunt vizate ploi insemnate cantitativ, vijelii si chiar grindina.

„In Maramures, Moldova, cea mai mare parte a Crisanei si Transilvaniei, precum si in nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferica, ce se va manifesta prin intensificari ale vantului (rafale de 55...70 km/h), vijelii, descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor fi de 20...25 l/mp si izolat de peste 30...40 l/mp.

Manifestari de instabilitate atmosferica vor fi pe arii restranse si in restul regiunilor.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

Canicula continua si maine, 24 august, anunta ANM. Este cod galben de canicula in sudul si vestul tarii. 

„In vestul, sud-vestul si sudul teritoriului valul de caldura se va mentine. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade, iar minimele se vor incadra intre 17 si 22 de grade.

Valul de caldura se va intensifica din nou spre sfarsitul saptamanii.”, avertizeaza ANM.

Cum va fi vremea in Bucuresti

In intervalul 23 august, ora 10:00 – 24 august, ora 09:00, valul de caldura, canicula si disconfortul termic accentuat se vor mentine, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperatura maxima se va situa in jurul a 38 de grade, iar minima va fi de 20...22 de grade. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi redusa.

In intervalul 24 august, ora 09:00 – 25 august, ora 09:00, valorile termice, in scadere fata de ziua anterioara, vor caracteriza o vreme calduroasa. Disconfortul termic va fi in continuare ridicat, cu indice temperatura-umezeala (ITU) ce va depasi usor pragul critic de 80 de unitati. Indeosebi ziua, vor fi innorari temporar accentuate, averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului. Temperatura maxima se va situa in jurul a 33 de grade, iar cea minima va fi de 19...21 de grade.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea